Hvem skjøt William Nygaard?

Hvem skjøt William Nygaard?

0.00

Odd Isungset

ISBN: 9788210051104
Pris: kr 379,–
400 sider
Utgitt: 2010

1989: Verden er i endring. Berlinmuren faller og Irans leder annonserer dødsdommen over Salman Rushdie etter utgivelsen av Sataniske vers. Fatwaen gjelder også alle hans oversettere og forleggere verden rundt. 

1993: En oktobermorgen treffer tre skudd fra en grovkalibret revolver forlagssjef William Nygaard i ryggen. For første gang etter annen verdenskrig er en nordmann blitt skutt fordi han forsvarer ytringsfriheten. Det er et under at han overlever. 

Men hvem stod bak? En rekke ubesvarte spørsmål knytter seg til norsk-pakistanske Ali, som eier samme type revolver og ammunisjon som ble brukt under attentatet. Dagen etter skuddene drar Ali til Teheran uten bagasje. Flyturen blir betalt kontant i dollar. Til politiet forklarer Ali seg sprikende både om sitt mistenkelige reisemønster og et revolverløp på avveie, og han blir siktet for falsk forklaring. 
Men først i mars 1998, nesten fem år etter drapsforsøket, blir han arrestert. Alt virker klart for en siktelse da Ali på uforklarlig vis blir satt fri. Helt uten videre. Ikke engang politietterforskerne som arbeidet med saken vet hvorfor. 

Hvem skjøt William Nygaard? bringer ny, oppsiktsvekkende informasjon om etterforskningen og er en så nådeløs beretning om sviktende politiarbeid at riksadvokaten har bestemt seg for å gjenoppta saken. 

Quantity:
Add To Cart
En av de mest intense og urovekkende sakprosabøker jeg har lest (...) Isungsets 440 sider lange bok, Hvem skjøt William Nygaard?, er en like skremmende som engasjerende sakprosabok. Mange kjenner mange fakta fra før, men nå er mer enn noen gang før samlet.
— Knut Olav Åmås, Aftenposten
Fortellingene (...) fører leseren gjennom kaninhullet til en så fullkomment absurd verden at man blir takknemlig for at Isungset har blitt ved sin lest så lenge (...) «Hvem skjøt William Nygård?» er et dokument over Norges aller første møte med trusselen om islamistisk terror, der et varslet mordforsøk avslørte manglende forberedelser.
— Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv
Det er stor journalistikk. Man formelig kjenner reporterens, graverens, puls stige i det han får napp hos de gamle samtidig som den nåværende ledelsen ved Oslo politikammer nekter ham innsyn i avgjørende dokumenter. Isungset er forbannet. Teksten reflekterer sinnsstemningen på ypperlig vis.
— Hans Petter Sjøli, Klassekampen
Alt frå dei fyrste sidene var eg fanga av ei soge som syner at røyndomen er meir fantastisk enn fantasien. Halvgløymde ting vart levande att, og dei nye opplysningane var sensasjonelle. Boka er meir spanande enn ein kriminalroman.
— Arvid Bryne, Dag og Tid
Det er sterkt (...) Jeg blir sint når jeg leser indisierekkene som han legger frem, og forstår at det her er grunnlag for å spørre om det er noen som vet noe som skal holdes nede (...) arbeidet er så sterkt, solid og grundig at det bør få konsekvenser.
— Leif Ekle, NRK
Detaljkunnskapen kommer til syne på hver side (...) Isungset skriver med nerve og driv...
— Stian Bromark, Dagsavisen
Hva angår vesentlighet og researcharbeid står denne boken til toppkarakter.
— Tarjei Leer-Salvesen, Fædrelandsvennen
Odd Isungsets «Hvem skjøt William Nygaard?» er en meget engasjerende bok om attentatet på forlagssjefen for 17 år siden. Den levner liten ære til datidens sentrale politiledere i Oslo (...) Forfatterens mer enn 400 sider lange dokumentasjon etterlater leseren i en nærmest isnende uro: Hva er det som skjer, eller rettere sagt, ikke har skjedd? Burde ikke en uløst drapssak i en rettsstat som Norge skape like store overskrifter og engasjement som når feil person er dømt og straffet?
— Adresseavisen
Boken som er like spennende som en hvilken som helst veldreid thriller, byr på en rekke mildt sagt oppsiktsvekkende avsløringer.
— Hans Petter Sjøli, Ny Tid
Isungset skriv lett og lesarvennleg (...) det er spennande og interessant.
— Hallingdølen
Isungsets 400 sider lange bok er en eneste lang krønike over unnfallenhet, slomseri, rot, uforklarlig sekretess, løgner, bortforklaringer og fremfor alt taushet. Det er den mafiøse tausheten, den aktive som vil begrave sannheten.
— Document.no