Blant hodejegere og nazizombier. Generasjonen som gjenreiste norsk film

Blant hodejegere og nazizombier. Generasjonen som gjenreiste norsk film

0.00

Kjetil Lismoen
ISBN: 9788210056116
349,-
Utgitt 2017

De siste årene har det blitt solgt flere billetter til norske filmer enn noensinne. Hundretusener går for å se Bølgen og Kongens nei, i tillegg strømmer barna og deres foreldre til kinoen for å se norsk barnefilm.

Bare for noen tiår siden var situasjonen en helt annen. Mens westernfilmen og musikalen hadde avgått med døden, var norsk film noe som aldri helt døde ut, men som heller ikke var helt levende. Norge var ingen filmnasjon. Publikum sviktet, og kritikerne slaktet.

På begynnelsen av nittitallet begynte derimot noe å skje, og en ny generasjon filmskapere la grunnen for en norsk filmrenessanse, både kunstnerisk og kommersielt, og som vi i dag ser resultatene av.

Kjetil Lismoen ser nærmere på denne historien. Han diskuterer filmpolitikkens rolle og makt. Han gir oss innblikk i den særegne dynamikken mellom filmens aktører. Og han griper tak i problemene som fortsatt synes å hefte ved norsk film. For på hvilken måte tar vi vare på våre største talenter? Og hva ligger egentlig bak tallene for den store suksessen?

 

 

Add To Cart
Kjetil Lismoen kunne vanskelig funnet et bedre tidspunkt for å lansere sin nye bok. (...) dens oversiktlige redegjørelse for epoken vi nå er på vei ut av, legger grunnlaget for en mer opplyst og konstruktiv debatt.
— Aksel Kielland, Morgenbladet
Han evner derfor å knytte det som i utgangspunktet er bokas solskinnshistorie opp mot strukturelle, politiske og teknologiske endringer, og tilfører historien nerve ved å problematisere den statlige forvaltningen av filmdomenet. (...) Med tydelig språkføring og klare resonnementer bretter han ut det som til tider kan være innfløkt materie.
— Maria Fosheim Lund, Aftenposten
Lismoens fascinasjon for filmhåndverket og innlevelse i alle delene av filmprosessen smitter.
— Ellen Lande, Ny Tid
Lismoen er tett på mange av bransjens sentrale aktører, og selv om mye av den beskeste kritikken de fremfører er anonymisert, bidrar den til et nokså korrekt stemningsbilde av klimaet i norsk filmproduksjon før den nye generasjonen virkelig begynte å gjøre seg bemerket.
— Øyvor Dalan Vik, Dagens Næringsliv