Termin

Termin

0.00

En framstilling av vold i Norge

Henrik Nor-Hansen

ISBN: 9788210055058
Pris: kr 299,–
85 sider
Utgitt: 2016

Sankthans 1998 blir en ung mann funnet bevisstløs på Hommersåk. Politiet mistenker blind vold. Det etterlyses vitner i lokalmiljøet. Offeret gjennomgår en vanskelig rekonvalesens, med kirurgisk og medisinsk behandling. Et halvt år senere blir politisaken henlagt. Den unge mannen forsøker gradvis å komme tilbake til samfunnet. Han opplever da en rekke nevropsykiatriske senskader. Foreldre og ektefelle mener han mister evnen til menneskelig nærhet, til intimitet. Våren 1999 skriver han seg inn på Psykiatrisk divisjon ved Stavanger universitetssykehus. Det behandles for dissosiative lidelser.

Termin er nominert til Nordisk Råds litteraturpris 2017.

 

Last ned høyoppløselig omslag her

Quantity:
Add To Cart
Nor-Hansens prosjekt er interessant,og hans korte bøker er små, litterære opplevelser
— Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv
Termin er en liten bok, bare 85 små sider, men temaet den gjør sine oppmålinger i, hører med til de virkelig store i den norske samtidshistorien. ... Svarene Nor-Hansen antyder, gir assosiasjoner til regissøren David Lynch og forfatteren J.G. Ballard, begge kunstnere som har befattet seg med de obskøne lekkasjene i forstadens villahjem.
— Olaf Haagensen, Morgenbladet
Min fascinasjon for denne ultrakorte boken bunner nettopp i formen, språklig og i valg av ståsted. ... Om jeg kan uttrykke det svært generelt: Henrik Nor-Hansens «Termin» er en utrivelig og svært lesverdig beretning om avstand og fremmedgjøring i det rike, vulgariserte samfunnet.
— Leif Ekle, NRK
Boka kan leses som en dyster diagnose på velferds-Norge. Den nesten komisk saklige stilen skaper en fremmedgjørende, dystopisk stemning. En uhyggelig følelse av at noe forferdelig er i ferd med å skje. «Termin» er en overraskelse vel verdt å få med seg.
— Cathrine Krøger, Dagbladet
Jeg elsker Termin - En framstilling av vold i Norge. ... Alt er så balansert, journalspråket, poesien, fortellingene om oljeindustrien, tidsbildene, hvert element er porsjonert ut i passende doser. Det eksperimentelle ved teksten skaper enorm undring og begeistring, men ikke på bekostning av opplevelsen av å ha lest en god roman. Dette er stor og original litteratur som så absolutt fortjener nominasjonen til Nordens mest høythengende pris.
— Katrine Judit Urke, Deichmans litteraturblogg
Silkefyret er i disse dager et af de mange nye danske forlag, der i disse år prioriterer god, smal litteratur. Blandt forlagets første udgivelser er Henrik Nor-Hansens foruroligende og inderligt læseværdige roman, som altså har været under udgivelse allerede inden nomineringen til Nordisk Råds Litteraturpris. Godt set. Tak for fremstillingen.
— Klaus Rothstein, Weekendavisen
Henrik Nor-Hansen har skrevet en enestående, dypt urovækkende roman om volden i gaderne og i sproget. ... Og “Termin - en fremstilling af vold i Norge” fortjener alle de priser, den kan få.
— Jeppe Krogsgaard Christensen, Berlingske
Termin er en glimrende skildring af volden i et samfund, dens karakter og dens rolle. Og så er det en latent kritik af det moderne samfund, og den fremmedgørelse og depersonalisering det indeholder. Det er også et værk, der gennem et sprogligt greb anlægger en distanceret tone, som peger på offerets liv efter volden. At blive udsat for overgreb resulterer i følelsen af at miste sig selv, og det demonstrerer Nor-Hansen ganske overbevisende.
— Charlotte Elisabeth Christiansen, www.littuna.no
Dødskræmmende og teknisk overlegen. … Termin er spundet ind i en original og benhård virkelighedsæstetik, som gør forbandet ondt, fordi den er så nøgtern og saglig.
— Anna Schmidt Andersen, www.modspor.dk
Jeg er dog – må jeg sige – blæst omkuld af den kraft, denne insisterende stemme, som fortælleren fastlægger i denne fremstilling. … Kjetil er en mand, jeg virkelig føler med! Termin er en bog, der har brændt sig fast hos mig!
— Martin Rytter Handberg, www.kulturkapellet.dk
Med sine 85 sider er romanen umiddelbart en overskuelig lille sag. Men den er som kviksølv: Et giftigt spejl i dråber med langt større massefylde, end man først lige tror.
— Øjvind Fritjof Arnfred, www.litteratursiden.dk