Mesteren

Mesteren

0.00

Colm Tóibín

Oversetter: Bodil Engen
ISBN: 9788205352438
Pris: kr 369,–
318 sider
Utgitt: 2006

Colm Tóibíns Mesteren er et lysende portrett av den amerikanske forfatteren Henry James - også kalt Mesteren - en av de fremste romankunstnere gjennom tidene. Romanen følger James gjennom fem år av hans liv, og starter med den ydmykende fadesen med teaterstykketGuy Domville i London januar 1895 og James' flukt til Irland. For James var det nær sammenheng mellom liv og kunst, og Tóibín viser hvordan han benyttet egne opplevelser, kjente miljøer og mennesker rundt seg som råstoff til å skape stor litteratur.

Mesteren ble kåret til årets beste roman av Los Angeles Times, og utropt til én av de ti beste bøkene i 2004 av New York Times. Boken ble også nominert til Booker-prisen 2004 og tildelt prisen for beste utenlandske roman publisert i Frankrike i 2005. DEn vant også den prestisjetunge IMPAC-prisen.

Mesteren er Toíbíns femte roman, nominert til Booker-prisen i 2004 slik også hans forrige roman, The Blackwater Lightship, ble. Tidligere har han skrevet The SouthThe Heather Blazing og The Story of the Night. Sistnevnte forelå på norsk i 1998 med tittelen Nattens historie. Tóibín har i tillegg utgitt flere reisebøker.

Utdrag fra boken:
"Han frydet seg over å beskrive den hvite parasollen hennes med fiolett fôr og den bevisste gleden i bevegelsene, blikket og stemmen hennes. Han kunne kontrollere hennes skjebne nå da hun var død, by henne de opplevelsene hun ville ønsket seg og skape drama i et liv som så brutalt var blitt klippet over. Han undret på om noe lignende hadde skjedd andre forfattere før ham, om Hawthorne og George Eliot hadde skrevet for å vekke de døde til live igjen, hadde arbeidet dag og natt, som en magiker eller alkymist, for å trosse skjebnen og tiden og alle de nådeløse elementene for å gjenskape et hellig liv."

Quantity:
Add To Cart
Storartet og utrendy
— Knut Faldbakken, VG (terningkast seks)
... en overmåte vakker roman ...
— Tom Egil Hverven, NRK P2
... et dristig og uhyre velformulert portrett ...
— Turid Larsen, Dagsavisen
... ein lyt berre bøya seg for denne romanen som intellektuell prestasjon og som eit ekte kunstverk.
— Odd W. Surén, Dag og Tid
Formidabel roman
— Terje Stemland, Aftenposten
Det er et balansert, finpenslet portrett Tóibín serverer, et portrett like usensasjonelt, men emosjonelt ladet og langtrekkende som James’ egne bøker, og det er dermed samtidig den beste innføringsboken i hans romanunivers som tenkes kan, ikke minst fordi Bodil Engens oversettelse er en sammenhengende nytelse.
— Pål Gerhard Olsen, Bergens Tidende
... en på mange måter storartet roman ...
— Tor Eystein Øverås, Morgenbladet
... presist og elegant.
— Jonny Halberg, Dagbladet
En imponerende bok, intelligent og mesterlig fortalt.
— Torbjørn Trysnes, Fædrelandsvennen
The Master er en bragd og begivenhet ...
— Erik Bjerck Hagen, Vinduet