Gravlunden i Praha

Gravlunden i Praha

0.00

Umberto Eco

Oversetter: Astrid Nordang
ISBN: 9788210051333
Pris: kr 399,–
500 sider
Utgitt: 2011

I denne sjokkerende, humoristiske og elegante romanen setter Umberto Eco attenhundretallets Europa under lupen. Vi presenteres for en kvinnelig satanist som lider av hysteri, en abbed som blir drept to ganger, kaptein Dreyfus' memorandum til den tyske ambassaden, jesuitter som konspirerer mot frimurere, blodbadene under Pariskommunen, falske notarer, fabrikkerte testamenter, djevelske brorskap og Sions vises protokoller.

I sentrum står dokumentfalskneren og agenten Simonini, som er utvist fra Piemonte og har bosatt seg i Paris. Et langt liv i maktens tjeneste har gjort ham til en velhavende mann som frekventerer Paris’ beste restauranter. Men noe plager ham, og etter å ha møtt Freud (den avskyelige østerrikske legen og jøden Froïd), setter han seg ned for å skrive sitt liv. Og hvilket liv!

Simonini er en glødende antisemitt. Han har bidratt til å velte Napoleon III, og han har forfalsket dokumenter for russerne og jesuittordenen for å legitimere og intensivere jødehatet og jødeforfølgelsen.

Umberto Eco går tilbake til attenhundretallets Europa for å undersøke noen av de mekanismene som førte til de to verdenskrigene. Slik evner forfatteren med Gravlunden i Praha også å si noe om hvem vi er som europeere i dag.

Quantity:
Add To Cart
Umberto Eco har med andre ord igjen skrevet en historisk roman, sprenglærd, men ustoppelig, underholdende og truende på samme tid – uhyre elegant plassert i tiden.
— Leif Ekle, NRK P2
Et overflødighetshorn fra Italias intellektuelle opplysningsvulkan.
— Jon Rognlien, Dagbladet
Umberto Eco har tidligere skrevet et meget leseverdig essay om urfascimens kjennetegn, og i skikkelsen Simone Simonini ser vi fascismens mange ansikter utspille seg i rendyrket form.
— Gro Jørstad Nilsen, Bergens Tidende
Det er en svært ambisiøs roman Umberto Eco har skrevet. Likevel er Gravlunden i Praha forbausende vellykket.
— Espen Grønlie, Le Monde
Simone Simonini er hovedpersonen i denne nye fyldige, spennende, krevende, humoristiske og skrekkelige romanen av Umberto Eco.
— Paul Odland, Dagen
Kunnskapsrikt om Europa på 1800-tallet, ekstremisme, rasisme og jødehat.
— Torbjørn Trysnes, Fædrelandsvennen (terningkast 5)
Det er snakk om Eco på sitt beste. Han setter attenhundretallets Europa under lupen – et fordervet Europa med kimen i seg til å starte to verdenskriger.
— Jan Harbu, Vi Menn
Ecos humoristiske språk holder på leseren fram til siste side. Gravlunden i Praha er en genial blanding av fakta og fiksjon, og boka er full av historisk lærdom fra 1800-tallets Europa. Her er mye å lære, og minst like mye å humre over.
— Håvard Zeiner, Trønder-Avisa (terningkast 5)
For meg vil Gravlunden i Praha få plass ved siden av de store depresjonstekstene, som Célines Reisen til nattens ende og Predikeren i Bibelen.
— Jan Askelund, Stavanger Aftenblad