En liten historie om lengsel

En liten historie om lengsel

0.00

Jens M. Johansson

ISBN: 9788205376748
Pris: kr 329,–
Utgitt: 2007

En liten historie om lengsel forteller historien om Karen, fra hun er gravid med en vikarlærer på universitetet, til hun står på høyden av karrieren som professor i litteratur. Vi møter henne på tre avgjørende tidspunkter – en sommerdag i 1968, høsten 1973 og en helg vinteren 2006. Og i disse tre øyeblikkene legges hele Karens liv frem for leseren. 
Hva betyr 1960-tallets ideer om opprør og frigjøring for forholdet mellom generasjonene? På hvilken måte påvirker de Karens liv? Og hva tenker hun som mor, da datteren hennes, to og tredve år gammel, bryter med alle hennes forventninger og velger å gifte seg med en offiser og bosette seg på Jessheim? 

Med inderlighet og stor menneskelig innsikt stiller Jens M. Johansson disse spørsmålene, i en dypt rørende roman.

Quantity:
Add To Cart
Det er sjelden å lese norske romaner med et så sikkert og utvungent formspråk som «En liten historie om lengsel». Så er da også Jens M. Johansson – selv om du foreløpig ikke vil se det av litteraturhistoriene – en av de ledende utøverne innen grenen «norsk prosa» i dag. Både debutnovellesamlingen «Bisettelsen har funnet sted» fra 2002) og oppfølgeren «Trøst» fra 2004 var imponerende.
— Trygve Riiser Gundersen, Dagbladet
Jens M. Johansson viser i sin nye roman «En liten historie om lengsel» at han er en forfatter med særdeles velutviklede følehorn.
— Turid Larsen, Dagsavisen
Den mangefasetterte og subtile prosaen hans er en av dem som viser at det ikke finnes noen nødvendig motsetning mellom det handlingsdrevne og det ytterst språkbevisste, apropos en aktuell debatt om litteraturens kvalitet. (...) Det eksistensielle belyst gjennom dyptborende og overbevisende psykologiske portretter er, synes jeg, the line of beauty i dette unge forfatterskapet.
— Knut Olav Åmås, Aftenposten
Jens M. Johansson har skrevet en svært vakker fortelling, og det er lett å la seg identifisere og engasjere i Karens indre kamp. Romanen tegner et troverdig og rørende kart over hvordan en personlighet skapes, og hvordan denne på mange måter bestemmer hvordan livet vil bli om man ikke våger å bryte ut.
— Eirik Kydland, ABC Nyheter
Kanskje kan man si at denne romanen handler om livet i sin alminnelighet og mennesket i sin utilstrekkelighet. Men så demonstrerer den også litteraturens fortreffelighet.
— Jorid Mathiassen, Bok og samfunn
En liten historie om lengsel viser Jens M. Johansson som en mester i antydningens kunst (...) Beretningens stringens kan ikke underslås.
— Vigdis Ofte, Morgenbladet
Johansson har nemlig en høyt utviklet evne til å skrive stillfarende og like fullt slående litteratur, litteratur som omskaper pausene, understrømmene og det tilsynelatende trivielle og uskyldsbetonte pludderet i det mest dagligdagse samvær, til ladede og vidtrekkende retningsvisere for menneskelig atferd.
— Pål Gerhard Olsen, Bergens Tidende
TAKKETALE: Ei bok som denne siste frå Jens M. Johansson er av det slaget som påkallar ein takketale meir enn ei bokmelding. Du lukkar att boka etter siste side fornya i trua på at det går an. For det finst framleis uendelege vidder av forteljingar om oss menneske der ute, og det finst nokre, slik som Johansson, som meistrar kunsten å setja dei i rørsle frå sin tanke til min. Det er ei form for lukke du slett ikkje snublar over dagleg.
— Sofie Braut, Stavanger Aftenblad
Velkomponert og flott gjennomført roman om familierelasjoner, savn, fravær og, ja nettopp, lengsel. (...) Johansson har skrevet en roman som vil bli stående som et av denne bokhøstens høydepunkter.
— Ørjan Greiff Johnsen, Adresseavisen
Jens M Johansson roman “En liten historie om lengsel” sender tankene i retning novellemesteren Alice Munro. (...) En liten historie om lengsel er blitt en liten historie som lyser.
— Anne Cathrine Straume, NRK
Denne romanen imponerer med en tett og nær skildring av en kvinnes liv i tre ulike faser; ung og høygravid, alenemor i fremmed land og godt voksen karrierekvinne. (...) Dette er ingen liten historie, men en sterk roman.
— Bente Thoresen, Psykisk helse
Jeg synes det er imponerende at en mannlig forfatter har kunnet sette seg så godt inn i en kvinnes tanker og følelser. [...] Han er en god observatør, og vi som har levd en stund finner mange tidsriktige detaljer i romanen som vi kan nikke gjenkjennende. Det hele er krydret med fin humor, samtidig som det er noe dypt vemodig og rørende ved Karens liv og skikkelse, som får en til å tenkle på dikterens ord om “själens obotelige ensamhet”...
— Leikny Gamlem Kalvatn, Familien