Den andre

Den andre

0.00

Jens M. Johansson

ISBN: 9788210051142
Pris: kr 349,–
220 sider
Utgitt: 2010

Paul Wilhelmsen er en mann med en fortid. Han arbeider som forretningsadvokat og er gift med Tina, som reddet ham den gangen - det er i hvert fall historien de forteller hverandre. Men fortsatt hviler det en skygge over Paul, noe som gjør flere av kollegene på advokatkontoret litt redde ham.

En gang i uken trener han også den brasilianske kampsporten, capoeira. 
På en trening i november treffer han Jader Lima, og det møtet skal forandre Paul for alltid. For Jader kan virkelig sloss, på en måte Paul aldri har sett maken til, og gjennom ham får han på ny smaken på makten som ligger i en knyttet neve, og viljen til å bruke den. Jader åpner en annen verden for Paul, der grensene ikke finnes, bare skapes.

Den andre er en vemodig vennskapshistorie, en psykologisk spenningsroman og en fortelling om opprør. I bakgrunnen ligger lengselen etter å ha noe å slåss for, ønsket om selv å få tre inn i handlingen, etter en oppvekst i ruinene av foreldregenerasjonens storslagne, revolusjonære drømmer.

Kan man egentlig reddes fra seg selv? Og på hvilken måte kan man velge sin fremtid når ens fortid lever videre i en som en annen?

Quantity:
Add To Cart
Rein knockout av ein roman. Eg gikk ned for teljing, og eg elska det.
— Frode Grytten
Johansson skriver svært godt (...) Det er i det hele tatt lite jeg setter mer pris på å lese om enn den begynnende kulden mellom to unge elskende, når det narraktige ved småborgerligheten begynner å sive inn i erkjennelsen, og fortvilelsen inntreffer (...) Han har det nådeløse blikket og den myke pennen som må til for å få disse essensielle erfaringene nedpå papiret.
— Audun Vinger, Dagens Næringsliv
Forfatteren fører en ytterst elegant penn, og har et fabelaktig godt blikk for sosiale klasseskiller, samliv og karriere, han tar samtiden på pulsen og han treffer tidvis nesten ubehagelig godt. Paul og Tina kan ses på som en norsk utgave av Frank og April Wheeler i Richard Yates mesterlige «Revolutionary Road (...) «Den andre» vil bli stående som en av høstens mest leseverdige samtidsromaner.
— Ørjan Greiff Johnsen, Adresseavisen
Jens M . Johansson skriver fengende, nesten filmatisk. Han driver handlingen fremover med stor intensitet. Teksten veksler mellom det ekstremt voldelige og det såreste såre, og Johansson har full kontroll på skiftene (...) Språklig bringer han hele tiden gode bilder, mange overraskende, men likevel gjenkjennelige, som her, når Paul tenker at:
”Jeg hadde gitt dagen en slags fysisk mening. Hodet var renset. Det føltes som om en skuff plutselig lot seg skyve helt inn igjen.” Dette er en beskrivelse som gir mening.
— Anne Cathrine Straume, NRK
Johansson er ein særprega forteljar. Den lågmælte, sobre og dvelande forteljarmåten dannar ein nærast perfekt motsats til det hardtslåande og actionprega innhaldet i romanen. Skildringane av Jader Lima, denne glitrande, men også foruroligande framande, sender tankane til novellemeistrar som Roald Dahl og W. Sommerset Maugham (...) «Den andre» er ein rå og forbløffande roman; ei pendling mellom overflateverda og dystre urbane djup. Johansson opnar sjaktene under vår mann Paul, og syner oss korleis eit sofistikert middelklasseliv kan kvila på eit vaklevorent fundament.
— Sofie Braut, Stavanger Aftenblad
Engasjerende, litt blodig og intenst ekte om å slåss seg frem til ens egen kjerne (...) Man kan godt gi romanen en merkelapp i retning krim og thriller, men det er først og fremst en studie i menneskesinn og et psykologisk portrett.
— Mari Nymoen Nilsen, VG (terningkast fem)
Johanssons beskrivelser er tidvis svært såre og rørende, men han ikler dem samtidig barske gevanter. Forfatteren bruker rå og maskuline markører for å sette de mellommenneskelige forholdene i relieff (...) forfatteren skaper et estetisk univers som både er kraftfullt og dynamisk. Som et siste poeng vil jeg bemerke at slutten er briljant. Det er verdt å lese boka bare for å nyte sluttscenen.
— Dag Eivind Undheim Larsen, Klassekampen
God og viktig litteratur (...) vil dirre i leserens sinn etter endt lesning (...) Hvordan opplever man egen eksistens under rundjuling? Jo, «den nydelige smerten». Smertefull eksistensialisme i ytterste potens(...) Jens M. Johansson har berørt viktige grensesnitt i ethvert menneskes personlighetsutvikling, inciterende og insisterende.
— Terje Stemland, Aftenposten
Det er en original roman, en spennende thriller, fascinerende og skremmende. Mørke sider i menneskesinnet, risset inn gjennom barndom og oppvekst, settes på spissen. Fortida kaster skygger. Til tider gjør lesingen nesten vondt, men vi drives videre i fortellingen om en tilværelse som går i oppløsning. «Den andre» er en knyttneve av en roman.
— Asbjørn Ringen, Gudbrandsdølen Dagningen
«Den andre» er en tett og godt skrevet bok. En psykologisk thriller som mest av alt forteller om opprør, og hvordan en fremtidsdrøm kan bli bygd av omgivelsene og ikke hovedpersonen selv.
— Helge Kjøniksen, Moss Avis
(...) en psykologisk spenningsroman på høyt nivå og som sannsynligvis vil befinne seg høyt oppe på høstens bestselgerlister.
— Vi Menn
Johanssons språk er friskt og umiddelbart fengende.
— Ole Øyvind Sand Holt, Dagbladet
Kampsporten og krimhistorien blir et ytre ferniss for et oppgjør med sitt indre. Det er levende fortalt og denne vrien gjør at du faller ubesværet inn i historien.
— Kjell Moe, Kulturspeilet