Bryllup og begravelser

Bryllup og begravelser

0.00

Jens M. Johansson

ISBN: 9788210053320
Pris: kr 379,–
350 sider
Utgitt: 2013

Bryllup og begravelser. Sekstiårslag og navnedager. Juleselskap og søndagsmiddager. Familien er samlet, og hver gang er det som om hele dens historie fortelles. Alle man elsker. Alle man blir elsket av. Skuffelsene man bærer på. Forhåpningene. Gaven man takker for fordi det er tanken som teller. Sorgen som omslutter alt.

Jens er bare tjueto år gammel da faren hans dør av et hjerteinfarkt. Han ble ikke engang femti. Nesten tjue år senere faller moren hans om. Legene kaller det et «illebefinnende», uten at de kan si så mye mer. Men hukommelsen hennes er påvirket. Hele måneder er borte. «Jeg er ingenting uten minnene mine,» sier hun.

Foreldrene skilte seg da Jens bare var tre år gammel. Begge giftet seg på nytt, og fikk nye barn i hvert sitt land, og det som bare har vært hans, minnet om den lille familien på tre, har hele tiden vært noe lite, men samtidig helt sentralt. Nå, med morens sviktende hukommelse, er denne historien plutselig på vei til å bli borte.

Bryllup og begravelser er en roman om å være sønn, far, ektemann, barnebarn, bror og venn. Den handler om ønsket om å bli tatt vare på og om øyeblikket du forstår at det er din tur til å ta vare på de andre. Og så handler den om Jens, forfatter og snart førti, høyt elsket og fryktelig redd.

Quantity:
Add To Cart
Selvbiografisk litteratur er mer enn følelsesporno. Gode, selvbiografiske romaner skildrer de store, eksistensielle kamper i et menneskeliv, det være seg død, skilsmisse, sykdom og turbulent familieliv. Gjen­kjennelsesfaktoren er stor. Så også med Jens Johanssons ­poetiske Bryllup og begrav­elser. Forfatteren har en egen poetisk nerve, enten han skildrer trivielle opplevelser med barna, eksistensielle erfaringer som det å se sin egen fars døde kropp, eller en vanlig morgenstund.

Denne romanen er et høydepunkt i Jens M. Johanssons forfatterskap, og står frem som en av bokhøstens aller beste utgivelser.
— Silje Stavrum Norevik, Bergens Tidende
Når du leser denne romanen, blir du tvunget til å tenke over dine egne relasjoner til dine nærmeste. Du blir beveget. Det er noe helt eget og magisk som virkelig god litteratur kan gjøre: å speile menneskesinnets irrganger på en briljant og gjenkjennelig måte. Selv både lo og gråt jeg som den jentungen jeg er underveis [...]. Bryllup og begravelser er ei bok du bærer med deg lenge etter at du har lest ferdig
— Linda Klakken, Natt & Dag
Jeg håper mange vil lese denne boken, den er livsberikende i måten den sier noe allmenngyldig om å høre hjemme med våre nærmeste, samle tråder og stå i livet med en ærlighet overfor seg selv.
— Mari Nymoen Nilsen, VG
Jens M. Johanssons nyeste roman gir leserens liv en mening.
— Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv
Teksten er god å vera i, Johansson skriv ein så fintflytande og uttrykksfull prosa at ein ikkje vil at boka skal ta slutt [...]. Først og fremst skriv Johansson om familien, og han gjer det med vørdnad og innsikt og eit språk som ikkje står attende for noko eller nokon i samtida.
— Odd W. Surén, Dag og Tid
Fordi tonen gjennomgående er dempet, er det blitt rikelig rom for milde, dempede stemninger, preget både av sårhet og savn, men også av underfundige lykketreff.
— Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad
Kjære venner! Les Jens Johanssons personlige og bevegende skildring av sine erfaringer med å være et vellykket, men allikevel såret skilsmissebarn i boka Bryllup og Begravelser. I den pågående skilsmissedebatten forteller mange ungdommer og unge voksne om den hjemløsheten de kan føle etter at foreldrene gikk fra hverandre. Livet kan være bra for de fleste av dem, men tomheten blir en rar følgesvenn. La oss jobbe for mer skilsmissevett og større åpenhet om barnas situasjon - fristilt fra de voksnes dårlige samvittighet.
— Sissel Gran, psykolog og samlivsterapeut
Det er bryllup, juleselskap, sommerferier. Det er de treffpunktene som samler oss. Og det er begravelser, som både samler og setter endelig punktum. Jeg leste denne boken som en kjærlighetserklæring til en mangefasettert familie, til en annerledes oppvekst og på mange måter til livet i vår tid [...] Det gjenstår egentlig bare å si at dette er en bok jeg håper virkelig mange vil lese i høst. Den anbefales. Varmt.
— Anette Garpestad, www.forlagsliv. no
I boken Bryllup og begravelser skriver forfatteren Jens M. Johansson vakkert om sitt eget liv i en sammensatt storfamilie.
— Frode Thuen, A-magasinet
Det er ikke mye filter som beskytter verken leser eller forfatter når Jens M. Johansson forteller familiehistorier i sin nye roman Bryllup og begravelser. Selv om du tror du har lest forholdet mellom sønn og far-som-forlot-ham før, er dette en av høstens fineste.
— Katrine Strøm, Drammens Tidende
Bryllup og begravelser er en av de beste [selvbiografiske romanene, red. anm.] jeg har lest. Den er så tilsynelatende ærlig, og på mange måter også allment, trass hans families egenart. Jeg kjenner igjen både kjærlighet og frykt, det berører meg.
— Anne Schäffer, TARA
Nydelig om eget liv [...]. Dette er ikke navlebeskuende selvhjelpsterapi, men derimot allmenngyldig litteratur hvor leseren ikke bare lar seg berøre av forfatterens opplevelser, men også kjenner på egne følelser i forhold til sorg, savn og familieliv. Jeg leste i et intervju at moren hans gråt da hun leste boka. Hun blir ikke den eneste.
— Ørjan Greiff Johnsen, Adresseavisa
Noe av det som gjør dette til Johanssons beste bok hittil, er at han skriver om helt vanlige ting her, som han klarer å få til å føles store og viktige.
— Linn Strømsborg, bokmerker.org
Det er en sånn bok som du skjønner er mer enn en bok med en gang du begynner å lese. Som du må bære med deg i tilfelle. Som en slags hverdagsforsikring. Johansson ser på verden og alle oss i den og tenker: hva kan jeg gjøre for at ting skal bli bedre. Og det er det fineste jeg kan tenke meg.
— Nils-Øivind Haagensen
Johanssons bevisst nærsynte blikk på jeg, meg og mine har ubestridelige kvaliteter. Ikke minst minnealbumet tilegnet faren - den avblomstrede radikaleren som i en konkret kjærlighetserklæring postla sønnens gjenglemte hansker like før sin død.
— Pål Gerhard Olsen, Aftenposten
Knausgård!! hyler jeg – men ser snart andre nyanser: Johanssons prosjekt er mindre brutalt, mer forsonlig [...]. Han beskriver et sammensurium av omsorg [...]. Størst honnør skal han ha for portrettet av den splitta, moderne familien.
— Erlend Røyset, Klassekampens Bokmagasin
Romanen til Jens M. Johansson minner meg om ei menneskeleg sanning som det er lett å gløyme: Sjølvransaking og evne til angre på fortidige mistak er ikkje ein småborgarleg skavank, men eit nødvendig vilkår for det alle til sjuande og sist lengtar etter: Forsoning mellom generasjonane.
— Edvard Hoem, Klassekampen
Rørende om far og sønn [...]. Bryllup og begravelser er en roman som beveger seg tett opp til det selvbiografiske. Det er en nydelig, stillferdig og ærlig bok om å bli voksen, om å sørge og om lengselen etter å bli tatt vare på, som vi alltid bærer med oss.
— Ingvild Kjøde, KK
Johansson har en særdeles god penn. Romanen er velformulert og lettskrevet med elegante overganger.
— Cathrine Krøger, Dagbladet
En velregissert roman om familieforviklinger gjennom generasjoner, romanser, ekteskap, skilsmisser, nye ektefeller, oppriktige følelser og sjarlataneri, arbeid og forventninger, død, tap, sorg og savn.
— Jan Askelund, Stavanger Aftenblad
Fjorårets beste leseopplevelse! En stor fortelling om å være sønn, far, ektemann, barnebarn, bror og venn. Den handler om å bli tatt vare på og om øyeblikket du forstår at det er din tur til å ta vare på de andre. Og så handler den om Jens, forfatter og snart førti, høyt elsket og fryktelig redd.
— Siri Haga Torgersen, Byavisa Tønsberg

Bryllup og begravelser i media:

Hør intervju og opplesning med Jens M. Johansson i NRK Kulturhuset her.

«Mine lesere er ikke kikkere» - Les Jens M. Johanssons Aftenposten-kronikk om virkelighetslitteratur her.