Leo

Leo

0.00

Bror Hagemann

ISBN: 9788210056475
Pris: 179,-
140 sider
Utgitt 2018

Søtten år gamle Leo ser mer enn andre. Vannet som stiger fra innsjøen. Fugleguttene som løper omkring i gatene. Vakre Yvonnes øyne. Han jobber som altmuligmann for kirkekoret. Dirigenten har også skaffet ham et sted å bo etter at han måtte flytte hjemmefra. Fra vinduet i hybelen kan han se ned på huset til Yvonne, som han av og til får lov å besøke. Hun bor alene sammen med datteren Janis.

Guttekoret er kjent for alle i byen. Sangen fra kirken er umulig å ikke bli berørt av. Men det som foregår bak lukkede dører på dirigentens kontor, er alt annet enn vakkert. Det er også noe Leo ser. Men vil folk tro ham hvis han forteller det han vet?

Last ned høyoppløselig omslag her.

Add To Cart
Bror Hagemann er ute med en ny, sterk, tett og tankefull roman, denne gang med et mer åpenbart dystert tema enn i de forrige. Han sirkler seg inn mot en kjerne av ondskap og menneskelig forblindelse, steg for steg, bok for bok. (...) Som alltid er Hagemanns stil utsøkt musikalsk, også i det atonale.
— Jon Rognlien, Dagbladet (Terningkast fem)
Bror Hagemann har skrevet gode romaner i 15 år, men har fortsatt til gode å få det helt brede gjennombruddet. Det fortjener han nå. [...] «Leo» er vond lesning, og er den kanskje aller såreste noensinne av Hagemanns lavmælte romaner. Det er nok heller ingen av dem som griper fastere tak enn denne.
— Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad (Terningkast fem)
Teksten puster, stønner, sukker, kjærtegner, slår og pulserer i kraft av det muntlige, lite skoleflinke språket hovedkarakteren nytter. [...] Tar du sjansen på en litt annerledes roman, les «Leo».
— Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad (Terningkast fem)
«Leo» burde bli den romanen som befester Bror Hagemanns posisjon i norsk litteratur en gang for alle. [...] Noe som slår meg sterkest ved denne romanen er Hagemanns aldri vaklende sympati for det litt skakkjørte, utsatte menneskelivet.
— Ine Lavik, Bokvennen Litterær Avis
Bror Hagemann stiller interessante spørsmål og utfordrer våre moralske kompass. [...] Skal du lese ei bok i år som tematiserer misbruk, forsømmelse og sårbarhet, velg Hagemanns velskrevne og ikke minst reflekterte roman [...].
— Mari Reinholt Aas, Vårt land
Romanen får fram opplevelsen av å bli observert, uten å bli sett.
— Tom Egil Hverven, Klassekampen
Med “Leo” viser Bror Hagemann at det er mulig å skrive en stor roman på 127 sider. Vakkert. Brutalt. Rørende. Med en så skjør tematikk som denne teksten rommer, kreves det stor språklig presisjon og følsomhet av forfatteren. I årets roman skjærer han helt inn til beinet. Da gjør det tidvis vondt, men jøss så bra litteratur som vokser ut av den smerten.
— Ingvar Ambjørnsen
«Leo» er eit lite meisterverk, som rører og opprører, ein finstemt monolog, stemma til ein ungdom som ikkje finn sin plass i verda.
— Edvard Hoem
«Leo» er en litterær tour de force fra en av våre fremste og mest stilsikre forfattere. Jeg er imponert over hvordan Bror Hagemann trenger inn i sinnet til den lett tilbakestående Leo, hvordan han ser verden og menneskene i den med 17-åringens forvrengte blikk, og ikke minst hvordan han evner å gi ham et personlig språk som på samme tid er stringent, naivistisk, muntlig og høylitterært. Det er umulig å lese «Leo» uten å la seg berøre.
— Tom Egeland
Fra første side ble jeg grepet av Bror Hagemanns mørkt lysende portrett av en ung mann og en norsk småby. Med hjertet i halsen har jeg fulgt Leos ensomme kamp mot de mørke kreftene, som Davids kamp mot Goliat. «Leo» er et imponerende, dypt rørende og rystende lite mesterverk.
— Tiril Broch Aakre
En sterk, liten knyttneve av en roman.
— Aasne Linnestå
«Leo» er lettlest og knapp, men gjør dypt og langvarig inntrykk. Bror Hagemann har skrevet sin hittil beste bok. Romanen er også et lavmælt politisk dokument, og Leo en moderne Tusten, et motsvar til Tarjei Vesaas anno 2017. Denne kortfattede boken er fort lest, men vil leve videre i deg lenge.
— Erling E. Gulbrandsen