Natt’a der oppe, natt’a der nede

Natt’a der oppe, natt’a der nede

0.00

Anders Bortne

ISBN: 9788210050114
Pris: kr 279,–
160 sider
Utgitt: 2008

Natt’a der oppe, natt’a der nede er en novellesamling med et mangfold av ideer. Historiene er absurde, rørende og ikke minst veldig morsomme. Fellesnevneren er at de alle handler om å starte på nytt, eller i det minste å forsøke å starte på nytt, selv om situasjonen eller omgivelsene er absurd.

En natt kommer førstelinjekonsulent Ronald Brokk fra PERSONAL-etaten for å omplassere Flemming Gramm til en ny kropp. Han skal spectes. Ombord på et romskip på vei til Pluto sitter en mann og lider av kjærlighetssorg. Etter åtte år sammen i verdensrommet vil ikke lenger hans store kjærlighet ha noe mer med ham å gjøre. En skakkjørt mor finner nytt håp for sin mann og sine barn når de blir med i tv-programmet ”Renover Min Familie!”. Og hvordan er det egentlig, når man har kidnappet en syv år gammel jente, å oppdage, etter fire år, at ingen, heller ikke foreldrene hennes, leter lenger? 

Anders Bortne (f. 1973) debuterte med romanen Et bra band i 2005. Om den skrev Inger Bentzrud i Dagbladet: ”Det er trøkk i denne debuten, så nå venter vi spent på albumet.” Natt’a der oppe, natt’a der nede er hans andre bok.

Quantity:
Add To Cart
Denne oppsiktsvekkende gode romanen [det er en novellesamling, forl.anm.] er skrevet av musikeren Anders Bortne, som debuterte for tre år siden med romanen «Et bra band». Hans bok nummer to, novellesamlingen «Natt’a der oppe, natt’a der nede», er både rå og atypisk. (...) Originaliteten ligger i at Bortne bryter med det norske novelleidealet – som grovt sett ligger i å se det store menneskelige drama i den grå lille hverdag. Bortne går motsatt vei. Han finner det lille i det store.
— Cathrine Krøger, Dagbladet
Dette er noveller som får det til å knitre litt i hjernen. Det handler om livene våre, nå. Om hvor lykkelige og vellykkede vi tror vi må være, hvor lett det er å forveksle de to, når en hundser desperat rundt i skuddsonen mens all verdens drømmefabrikker skyter vilt med markedsføringskanonene sine.
— Silje Bekeng, Klassekampen
Anders Bortnes andre bok er mer ambisiøs og oppfinnsom enn debuten - god lesning fra en lovende forfatter.
— Tore Høgås, Nordlys
De syv historiene han varter opp med henter temaer fra vidt forskjellige virkeligheter, fra TV-reality til romfart, fra overgrep mot barn, til verdens undergang på Frogner, og det skal sies at Bortne skriver uanstrengt og levende. Og underholdende. Det er en bok man leser i ett jafs.
— Knut Faldbakken, VG
Noveller, ikke for lettskremte. Desillusjonerte og samtidig romantiske - om bla familerenovasjon, zombier og et usunt kidnapper/offer-forhold. Utfordrende lesning, men snarere medrivende enn vanskelig. 5/6
— Woman
Jeg tror vi kan ha store forventninger til hans arbeid videre, og gleder meg til å se hva dette forfatterskapet vil bringe videre.
— Bjørg Myhre Ims, Bokavisen
Bortne skriv godt og humoristisk om alvorlege tema. Han evnar særskilt godt å gi eit levande bilete av omgivnadane, og ein kan lett sjå for seg historiane på lerret.
— Siri Knapskog, Studvest