Øksa og ishavet

Øksa og ishavet

0.00

Gaute Heivoll

ISBN: 9788210054785
Pris: kr 349,–
248 sider
Utgitt: 2015

"En bok må være øksen til det frosne ishav i oss," skriver Franz Kafka i et brev. Gaute Heivolls nye bok henter sin tittel fra dette sitatet, og peker samtidig på hva disse ti novellene handler om. Oppbrudd og stillstand, kjærlighet og kulde, litteratur og liv - de nye åpne horisonter.

En ung mann har kommet inn på forfatterstudiet, og møter en lærer han tror kan forløse hans forfatterskap. Men kanskje det ikke er et forfatterskap som skal forløses, men et helt menneske. En kvinne minnes natten da de tyske soldatene banket på. Da hun var overbevist om at de skulle arresteres. En forfatter blir truet på livet etter en bok han har skrevet. Han skriver brev til morderen, brev som får uante følger.

I Øksa og ishavet viser Gaute Heivoll seg som en novellist av rang. Det er få forfattere som klarer å fange hele menneskeliv så fortettet, og samtidig bevare det episke suget fra den virkelig store fortellingen. 

Quantity:
Add To Cart
Hver eneste novelle oppleves som gyldig, vesentlig og aktuell for enhver som åpner seg for disse «øksene». De kan knuse hjertets is.
— Emil Otto Syvertsen, Fædrelandsvennen (terningkast 6)
Gaute Heivoll formidlar indirekte og varsamt og syner seg som ein menneskekjennar. ... Heivoll har eit rikt språk og eit stort repertoar som forfattar.
— Odd W. Surén, Dag og tid
Heivoll er en fin og viktig forteller som det er naturlig å vente mye av. Alt er velfortalt, velformulert, og skam-selvforakt-tematikken er fruktbar. Likeså far-sønn-relasjonene. De opptrer i flere av novellene i årets bok og skaper noen de smerteligste og ømmeste øyeblikkene i lesningen av Øksa og ishavet.
— Maya Troberg Djuve, Dagbladet
Heivoll er også en mester til kvikt å patinere sine fortellinger fra gamle dager med velvalgte detaljer som åpner opp en svunnen verden - en haug slåttehøy på sleden, ei tranlampe på ei bryggestolpe - og dessuten gi dem et mystisk, mytologisk anstrøk som kler forfatterens enkle, men prosalyriske stil, hans mollstemte tone, eller mer presist: den kreative distansen som automatisk følger med sepiafargede motiver, ser ut til å lokke frem disse egenskapene, hans fremste.
— Frode Johansen Riopelle, Morgenbladet
Det er alvor og varme og et klokt, tilgivende menneskesyn i Heivolls tekster, ført i et språk som endres subtilt etter som handlingen veksler mellom fortid og vår egen tid.
— Annette Orre, Vårt land
Her kommer Heivolls talent godt frem: følsom innlevelse i ulike menneskeskjebner - skrevet ut i en balansert gang mellom sentrallyriske begrep som «døden» og «tiden» og «litteraturen» - og den fortellermessige friskheten som glimter til når Heivoll er på sitt beste.
— Live Øra Danielsen, Bergens tidende
Få kan som Heivoll kaste lys over menneskelivet. Han skildrer på en fortreffelig og troverdig måte både sjelstilstander og brytninger i menneskets indre, samtidig som han levende og detaljrikt pensler ut naturen og ytre rammer for livet.
— Audun Mosevoll, Dagen