Hjem til jul

Hjem til jul

0.00

Laila Stien

ISBN: 9788210051210
Pris: kr 329,–
184 sider
Utgitt: 2010

En venninnegjeng drar på hyttetur for at mennene deres skal få mulighet til å savne dem. Det var den gang de alle var gift. Senere erkjenner en av dem at hun er lesbisk, to andre oppdager sider ved ektemennene sine de ikke kan leve med. Venninnene har også aldrende foreldre og halvvoksent avkom det knytter seg visse bekymringer til. Da er det godt man har venninner. For eksempel å dra til Sverige og handle sammen med, og oppdage overraskende ting ved svenske menn. Eller begynne på Pilates sammen for å bekjempe et snikende fysisk forfall. " How to get a perky butt", som reklamen lover. 

I tjue små fortellinger om denne venninnegjengen viser Laila Stien et skjerpet blikk og finstilt øre for deres humor og sårbarhet. På liten plass evner hun å legge livene deres åpne, og vise små og større drama i såkalt alminnelige liv. 

Hjem til jul handler om kvinner som kanskje ikke er så veldig synlige, men Laila Stien ser bedre enn de fleste. 

Quantity:
Add To Cart
Hun er en makeløs betrakter og iakttaker, forfatteren Laila Stien . Jeg tror knapt det finnes en norsk samtidsforfatter som ser, beskriver og avdekker bedre de viktige detaljene i hverdagsrutinene som henne. Som novellist har hun for lengst plassert seg som en av sjangerens aller beste her hjemme, og den posisjonen svekker hun ikke med årets samling « Hjem til jul » (...) mildt humoristisk fortalt for å dekke over sårheten over at alle de trivielle hverdagshendelsene ble selve livet. Laila Stiens fortellinger fortjener mange lesere.
— Finn Stenstad, Tønsberg Blad
I dette spennet mellom «små» og «store» historier, venninneavhengighet og selvstendighet, lever denne boka. For i måten fortellingene er satt sammen på - også (puste)rommene dem i mellom - ser jeg, litt overraskende, hvordan selv de enkleste historiene har sin betydning (...) Hjem til jul er en lettlest og tankevekkende bok om -viktig og hverdagslig vennskap. Sitrende finstemt og herlig -elegant fortalt.
— Tone Mjåvatn, Vårt Land
Å lese Laila Stien er som å sitte i et fly og se ned på lysprikkene fra byer og tettsteder. Skjebner som virker forsvinnende små og ubetydelige, og så plutselig falle rett ned på en av dem (...) Laila Stien er både utleverende og frekk, men også skarp og klok i sin håndtering av hverdagsmenneskets forsøk på å gjøre tilværelsen mer meningsfull.
— Miriam L. Knapstad, Aftenposten
Laila Stien klarer å levendegjøre kvinnenes opplevelser, samtidig som vi kjenner oss igjen i språket, situasjonene og kan tenke med i det som ikke sies. Fortellingene er fulle av humor, kvinnene har mye sjølironi og det er artig å lese (...) Ei bok å kose seg med og ei bok til ettertanke. God litteratur som anbefales.
— Margot Hovda Lien, Nordlys
Styggvakkert, enkelt og godt skrevet.
— Tom Egil Hverven, Klassekampen
Laila Stien viser oss hverdagsmennesket: Hun som jobber på sykehjemmet, drar til Sverige for å handle og drikker kaffe med venninnene i boligfeltet (...) Hun gir ord og liv til dem som ikke omtales i historiebøkene, som kanskje ikke synes så godt, men som har et like stort og viktig liv som enhver annen.
— Maya Troberg Djuve, Dagbladet
(...) inneholder fortellinger som viser hennes mesterskap (...) Denne tilsynelatende hverdagslige, men særdeles raffinerte tonen, er en av grunnene til å trekkes til denne samlingen og forfatterskapet.
— Terje Eidsvåg, Adresseavisen
Det er noe fascinerende med denne boka, egentlig (...) etter hvert som sidene går, får jeg sans for nettopp det jevnt dagligdagse. Og for innblikket i kvinners intime gjensidighetsforhold (...) Legg så til for eksempel en festlig-ironisk beretning om de snart middelaldrende og noe midjevoksende ektemenn som kaster seg på Birken-bølgen, eller noen betraktninger om de typisk svenske menn i forhold til sine norske brødre, og det ender med en trivelig lesestund som vil more de mange og ergre de få.
— Ivar Olstad, Gudbrandsdølen Dagningen

Hjem til jul i media:

Les intervju med Laila Stien i Rana Blad.

Last ned PDF: "Lysere i fargen", intervju i Nordlys.  

Last ned PDF: "Vil under huden", intervju i Klassekampen.