Doktor Gordeau og andre noveller

Doktor Gordeau og andre noveller

0.00

Gaute Heivoll

ISBN: 9788205352346
Pris: kr 299,–
202 sider
Utgitt: 2007

Gaute Heivoll har etablert seg som en helt sentral forfatter i den unge samtidslitteraturen. Hans dikt, fortellinger og romaner hatt et umiskjennelig heivollsk preg. Årets bok viser at Heivoll til fulle behersker novellekunsten. 

Landskapet er det indre Sørlandet, forfatterens hjemsted. Heivoll tar oss med til et miljø fjernt fra cabin cruisere, musikkfestivaler og hyttepalasser. Den religiøse erfaringen spiller en sentral rolle, som i "Han som roper", der ungguttene Ingar og Adrian står i klokketårnet og roper ut navnene sine, mens begravelsen til deres venn Stig pågår i kirkerommet under dem. 

Men det er også et tematisk spenn i denne samlingen. Tittelnovellen Doktor Gordeau handler om en mann som har dratt til Casablanca for å foreta en kjønnsskifteoperasjon. 

Stilen i novellene kan på mange måter minne om forfattere som Tarjei Vesaas og Torgny Lindgren, med deres tidløse landskap og problematikk. Heivoll gir de store, evige spørsmål en lokal forankring.  

Quantity:
Add To Cart
Vi har imidlertid og uten tvil å gjøre med en av de mest begavede forfattere i ung norsk diktning, det er en berikelse å lese disse tekstene: De åpner for innsikter i sinnets avkroker og tvinger til syn og innsyn.
— Knut Ødegård, Aftenposten
I et språk som griper skikkelig tak i leseren forteller Gaute Heivoll om mennesker, sterke skjebner, og hendelser, små og store, alvorstunge og bagatellmessige, på bygdene på Indre Vest-Agder der man holder Fædrelandsvennen eller Lindesnes.
— Emil Otto Syversen, Fædrelandsvennen (Terningkast 5)
Rett og slett en veldig god novellesamling. (...) Heivoll behersker fullt ut denne krevende sjangeren. Flere av novellene i boka er blant de fineste skrevet på norsk de siste åra. (...) Korte riss yter ikke rettferdighet. Det eksisterer en stille ettertenksomhet, skjønnhet og smerte i disse novellene. Som må oppleves.
— Maya Troberg Djuve, Dagbladet
Gaute Heivoll er en karakterskildrer av rang. (...) «Brev til Amerika» er et kroneksempel på god novellekunst, med en spenningsladet handling som leder fram mot en gåtefull, åpen avslutning som ikke helt vil slippe taket i leseren.
— Christine Skogen Nyhagen, Universitas
Årets novellesamling viser en forfatter som behersker språket og virkemidlene og som på sitt beste maner frem sterke og uhyggelige bilder i leseren.
— Gabriel Michael Vosgraff Moro, VG
Dette er ei solid bok, underfundig, sart og rik på de betydningsfulle detaljene.
— Silje Bekeng, Klassekampen
1978-modellen er riktignok lovlig ung, med tanke på at han skriver så mesterlig innsiktsfullt om levd erfaring og uro mot slutten av livet, men med denne utgivelsen etablerer han seg blant de ypperste novelleforfatterne innen norsk samtidslitteratur.
— Katrine Engen, Fredrikstad Blad
En klar kandidat til neste utdeling av Sørlandets litteraturpris!
— Torolf E. Kroglund, Agderposten
Her er mykje alvor, einsemd og uro. Her glimtar det fint og farleg mellom linjene, og lesaren får kjenna på doble kjensler sirleg tvinna av magi og kvardag. Det innbyr til dei store, urolege tankane, desse som vert til i små, tilsynelatande uvesentlege hendingar og som ikkje slepper taket på ei lang stund.
— Sofie Braut, Stavanger Aftenblad
«Doktor Gordeau og andre noveller», er rett og slett stor novellekunst fra en særegen stemme. (...) Heivolls første novellesamling damper av profesjonalisme, ekte kunstnertemperament og stor sjangerforståelse. Dette er ladete, fortettede, åpne og underliggjørende noveller som spinner lenge i bevisstheten. Sjekk for all del ut denne forfatteren.
— Kjeld-Willy Hansen, Østlands-Posten