Manilahallen

Manilahallen

0.00

Eit dikt. Eit liv

Ruth Lillegraven

ISBN: 9788210054068
Pris: kr 349,–
231 sider
Utgitt: 2014

Som 33-åring blir ho innlagd på Modum bad, med ei kroppsvekt på berre 38 kilo. Birgit, fødd i 1946, gledesbarnet, gutejenta, ho som elskar dyr og skog, bøker og musikk. Korleis blei livet hennar slik?

Kvart menneske ber på si historie. Og den historia inneheld kjærleik, smerte, glede, sorg. Det mørkaste mørke og det lysaste lyse. Det er berre å spørje. Snakkar ein saman lenge nok, kjem alt fram til slutt. Slik blei boka du held i handa til. For Birgit finst. Ho svara då Ruth Lillegraven spurde. Manilahallen er biografien om Birgit, skriven som dikt. Eit heilt vanleg - og difor heilt uvanleg - liv, i ei bok du ikkje har lese maken til.

Quantity:
Add To Cart
Du skal ha elefanthud for ikke å bli berørt av denne inntrengende poetiske biografien.
— Arne Hugo Stølan, VG
Øm, rå og velfortalt biografi i diktform ... Hun omskaper et menneskeliv med mye smerte, til et biografisk dikt som berører og gleder.
— Maya Troberg Djuve, Dagbladet
Ruth Lillegraven viser med Manilahallen kor god historieforteljar ho er. Eg tar meg i å lure på kvifor nokon skriv lange romanar når ei historie kan bli fortalt så effektivt og vakkert som dette.
— Merete Røsvik Granlund, Bergens Tidende

Les hele anmeldelsen her.

Med sin sterke historie, tilgjengelige, men vakre språk, burde boken ha et potensial til å nå lesere som vanligvis ikke nærmer seg lyrikk.
— Kristian Wiese, Dagsavisen

Les hele anmeldelsen her.

Birgits historie er formidlet på en høyst effektiv måte, og boka er forbløffende lettlest. Kanskje vil dette bli en viktig bok for mange lesere som slett ikke leser dikt til vanlig.
— Marit Grøtta, NRK
... noe så sjeldent som en tilgjengelig og kvalitetsrik diktsamling
— Eskil Skjeldal, Vårt Land
En kjede av hendelser blir til et liv, i all sin fragmentariske dybde og enkelhet [...] en livshistorie som fortjener å bli fortalt, og lest.
— Cathrine Strøm, Klassekampen
...rørande og varmt portrett av eit heroisk menneske.
— Tore Elias Hoel, Dag og Tid
Med «Manilahallen» befester hun sin posisjon i samtidslyrikkens elitedivisjon.
— Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad
Raust og respektfullt om eit ganske vanleg og heilt uvanleg kvinneliv.
— Eirik Lodén, Stavanger Aftenblad
Rytmen med sine beskrivelser, bilder og gjentagelser skyver deg fram - og holder deg fast, i en merkelig opplevelse. Det er det som kalles god litteratur.
— Helga Lilleland, Varden
... en sterk og rystende opplevelse - og et unikt dokument om et liv - og en leseropplevelse av de sjeldne. Et levd liv; på samme tid sterkt, skjørt, sårbart og modig.
— Mette Bleken, Hardanger Folkeblad
Det er poesi av høg kvalitet det Lillegraven leverar. Nynorsken er lett og ledig og kler den spesielle forteljingsformen på framifrå vis. Eit på alle måtar interessant og anleis skjønnlitterært bidrag!
— Audun Mosevoll, Dagen
Ingen som leser denne beretningen kan unngå å få med seg de poetiske kvalitetene i teksten og de lyriske grepene forfatteren har tatt. Historien er fortalt kronologisk fra begynnelse til slutt, uten noe fiksfakseri, som et langt dikt brutt opp i flere kapitler – og det er absolutt lesverdig.
— Jan H. Landro, Bergen bibliotek
Dette var en meget sterk bok [...] Anbefales varmt og inderlig!
— Beathes bokhylle
Det er et aldri så lite mesterverk Ruth Lillegraven har laget.
— Tine Sundal, tinesundal.blogspot
Lillegraven er en ordsmed som klarer å formidle sine historier med alvorlighet og troverdighet uten at det blir sentimentalt.
— Per Erik Andersen, Litteraturgarasjen.no
Jeg måtte lese den ferdig da jeg først var i gang. Jeg ville vite hvordan det gikk med Birgit. Samtidig prøvde jeg å lese sakte, og ta pauser på grunn av det vakre språket og det tettpakkede innholdet, og la det synke inn.
— Artemisias Verden
Den er fin og sterk! Selvfølgelig er det annerledes å lese enn en roman. Men hvis du er redd for diktformen glemmer du det fort. Jeg ble grepet av historien, og klarte nesten ikke slutte å lese.
— Mathea B
Diktformen fungerer overraskende bra ... her er nok til at leseren blir kjent med både Birgit og familien hennes, nok til at man blir følelsesmessig involvert. Ja, for oss som er lettrørte kan det være en god idé å ha papirlommetørkler i nærheten når slutten nærmer seg.
— Sandlund.net

Manilahallen i media:

Se Ruth Lillegraven, Berit Bjerke og psykiater Finn Skårderud snakke om Manilahallen på Aktuelt

Hør Ruth Lillegraven snakke om Manilahallen i Diktafon

«Forfatter Ruth Lillegraven har fått skrive om livet til Berit Bjerke» -  Budstikka intervjuer Ruth Lillegraven

«Skriver smertefulle dikt» - Dagsavisen intervjuer Ruth Lillegraven. 

«Mye dramatikk i vanlige liv» - Psykisk helse intervjuer Ruth Lillegraven