Livet er den eneste måten

Livet er den eneste måten

0.00

Wisława Szymborska 

Oversetter: Christian Kjelstrup
ISBN: 9788210053054
Pris: kr 349,–
Utgitt: 2013

Nobelprisvinner Wisława Szymborska døde 1. februar 2012, 88 år gammel. Hun etterlot seg en poesi som er enkel, åpen og klar, men samtidig evner å speile hverdagens kompleksitet. Hun betraktes som en av etterkrigstidens fremste poeter. 

I flere av diktene søker hun mot tingenes vesen, med både ærgjerrighet og ydmykhet. For der en løk for Ibsen bare er interessant som et bilde på noe menneskelig, betrakter Szymborska løken som løk, elven som elv, skogen som skog: 

«Nede i dalen en liten bekk i rollen som liten bekk
En sti i form av en sti så lenge den er til
En skog som ser ut som en skog i all evighet amen.»
 
Men det er også mange andre motiver som vekker Szymborskas nysgjerrighet, som et fotografi fra 11. september, eller et barns eksperimentelle lyst, eller skyene over himmelen, eller livet som den eneste måten. «Hun klarer å fange tilværelsens meningsløshet og tristhet, men likevel være livsbejaende,» har Woody Allen sagt. 

Livet er den eneste måten inneholder de fire diktsamlingene Øyeblikket (2002), Kolon (2005), Her (2009) og Nok (2012).

Quantity:
Add To Cart

Les Christian Kjelstrups essay om Szymborska i nettmagasinet Harvest her.

Klare, underfundige dikt som får deg til å stoppe opp og sette spørsmålstegn ved den virkeligheten du alltid har tatt for gitt (...) Szymborska utfordrer, vekker og stimulerer nysgjerrigheten.
— Arne Hugo Stølan, VG
Lett å lese, lett å like.
— Henning Howlid Wærp, Aftenposten
Szymborska skriver med stor forstand og varme om menneskenes liv på jorden, og hun gjør det i et språk som er prosanært og tilsynelatende enkelt. Diktene forplikter seg på dette livet, griper fatt i øyeblikket og retter oppmerksomheten mot det som skjer i det små.
— Marit Grøtta, nrk.no
Nydelig poesi, som forener det lille og det store, mennesket og kosmos. En bejubling av livet.
— Fredrid Wandrup, Dagbladet
Leseren har en aha-opplevelse i vente.
— Espen Stueland, Klassekampens Bokmagasin
Bevegende bilder, forbløffende betraktningsvinkler og store temaer om krig, død og sammenhengene mellom det nesten usynlige og det uendelige kosmos. Slik er spennet i Szymborskas siste samlinger.
— Knut Ødegård, Vårt Land
Szymborskas vers er tette, filosofisk kompakte, men aldri vanskelige å lese, i sitt enkle vokabular ligner de dagligspråk, i en fortettet, forfinet variant. Noen dikt er fortellende, det er ikke uten grunn at Jan Erik Vold inkluderte henne i antologien med tittelen «Storytellers». Men ikke på den måten at diktene forteller en historie fullt ut. De forteller heller en scene, et eksempel, og kan ofte leses som små poetiske essays, eller fortettede filosofiske rebuser.
— Ane Farsethås, Morgenbladet
Nobelpoesi på sitt beste.
— Haugesunds Avis
Livet er den eneste måten er (...) en glimrende mulighet for å bli bedre kjent med Szymborska. Samlingen er forbilledlig gjendiktet av Christian Kjelstrup.
— Mode Steinkjer, Dagsavisen