Glad som ei lerke

Glad som ei lerke

0.00

Død som ei sild

Margaret Skjelbred og Odd Børretzen

Illustratør: Odd Børretzen
ISBN: 9788210050329
Pris: kr 349,–
72 sider
Utgitt: 2008

Odd Børretzen er nok mest kjent for det norske folk som musiker og forfatter. Nå har han imidlertid funnet frem tegnesakene igjen og i kompaniskap med Margaret Skjelbred laget en svært tiltalende gavebok som både er dypsindig og morsom på samme tid.

Med utgangspunkt i velkjente fraser og ordtak har Margaret Skjelbred skrevet elegante og lettfattelige rimvers i regletradisjonen, som her i titteldiktet ”Glad som ei lerke”:

Fru Glad var gladere enn elleve lerker. 
Hun levde, etter alle solemerker, 
i evig kvitrende, lykksalig glede
med sin Hr. Glad i hjemmets lune rede
til mannen kverket henne. Synd og skam. 
Hun ble visst rett og slett for glad for ham.
 

Margaret Skjelbred har i senere år markert seg som en populær romanforfatter, men hun har utgitt en rekke diktsamlinger siden debuten Det er aleine du er i 1983.

Odd Børretzen (f. 1926) har i høyeste grad fanget opp både munterheten og melankolien i Skjelbreds vers.

 

Quantity:
Add To Cart
Odd Børretzen er også tegner og har bidratt til høstens vakreste bok Glad som ei lerke, en formfullendt fryd som forfatter Margaret Skjelbred har gitt undertittelen – død som ei sild, så der har vi tristessen igjen, men i en tapning så sprudlende og sann at den kaller på julepapir og silkesløyfe og høy og stille lesning og latter.
— Arne Guttormsen, Vårt Land
Evnen til å tolke og stykke ut livsvisdommen i ordtakene har hun også. Særlig god er hun når hun muntert-ironisk kan personliggjøre den dårskap, egenskap eller de menneskelige særmerker som munnhellene rommer. (...) De som ikke allerede visste at Odd Børretzen har et mangesidig talent, får til fulle beviset her. Samspillet med Margaret Skjelbred slår ut i full blomst, ikke minst fordi de begge vet å bruke typografi og tekstlig formgiving som påplussing til språk og bilde. Har vi allerede nå fått årets gavebok?
— Finn Stenstad, Tønsberg Blad
Skjelbred vrir og vrenger på klisjéene, og skyr det snille og prektige. Rampete, morsomt, skjevt og skakt, og litt trist er det også, som i “Flittig som en maur”. (...)Odd Børretzen har illustrert boken, med en livsglad, frodig og humoristisk strek som passer perfekt til stemningen i tekstene.
— Eva Fretheim, Moss Avis
Det er alvorlig, dypsindig og finurlig, og man kan ikke la være å le. (...) Årets julegave, gammeldags og fresht, alvorlig og morsomt, lettbent og dypt. Dessuten har Odd Børretzen laget fine tegninger.
— Maren Ørstavik, Universitas