Det lir mot kveld/ Kristinas reise

Det lir mot kveld/ Kristinas reise

0.00

To sonettkranser

Margaret Skjelbred

ISBN: 9788210054242
Pris: kr 279,–
55 sider
Utgitt: 2014

Sonettkransen er kanskje lyrikkens mest krevende form. Den består av fjorten sonetter som flettes sammen ved at hver sistelinje i én sonett skal være åpningslinjen i den neste. Til slutt kommer den femtende sonetten, som består av alle disse fjorten første- og sistelinjene. Denne siste, mestersonetten, kan derfor leses som et slags resymé av hele kransen.

I denne boken har Margaret Skjelbred ikke bare skrevet én, men to sonettkranser. «Det lir mot kveld» er en krans som beveger seg gjennom årstidene, men også gjennom livet, mens «Kristinas reise» tar for seg historien om den norske prinsessen Kristina fra Tunsberg som ble giftet bort til en spansk kongebror i 1258.

Margaret Skjelbred er en sjelden lyriker, blant annet fordi hun puster liv i tradisjonelle former og med det oppnår en særegen kombinasjon av det høystemte og det jordnære.

Quantity:
Add To Cart
[...] en sjelden poetisk plante som slynger seg vakkert inn i kropp og sjel... Skjelbred har skrevet en fantastisk, fargesterk, billedrik krans om hennes (Kristinas, red.anm.) skjebne, formulert etter Petrarca-metoden, to vers på fire linjer og to på tre. Her fant jeg ikke en eneste linje som ikke fungerer perfekt. Diktet er en begivenhet. Gratulerer.
— Fredrik Wandrup, Dagbladet
Å skrive sonetter der kravene til rim, rytme, form og innhold stiller forfatteren på de alvorligste prøver, frister de færreste. Margaret Skjelbred har latt seg friste, og hun består med glans. I en vakker, liten samling med tittelen «Det lir mot kveld - Kristinas reise» evner hun å benytte denne sjeldne diktformen som de store mesterne Petrarca og Shakespeare behersket så godt. To store dikt som på en og samme gang både er personlige, eksistensielle og samtidig knyttes til lokalhistorie og lokal natur.
— Finn Stenstad, Tønsberg blad (terningkast 5)