Song for Eirabu. Bok 1. Slaget på Vigrid

Song for Eirabu. Bok 1. Slaget på Vigrid

0.00

Kristine Tofte

ISBN: 9788210050404
Pris: kr 369,–
Utgitt: 2009

For at den gamle spådomen om verdas ende skal bli røyndom, har tre søstre blitt avla fram av den eldste volva og den eldste av gudane, utstyrte med vilje og krefter dei sjølv er uvitande om. Rundt dei sørgjar ulike maktar og skapnader for at dei skal bli skikka til å gå lagnaden i møte. 

Då dei to eldste jentene, Ragna og Berghitte, blir 14 og 15 år, er tida inne for at dei skal innvies i oppgåvene dei er esla til. Ragna vert opplært som offerprestinne i eit kongedøme, mens Berghitte blir dronning i eit anna. Det går mot krig mellom dei to kongedøma, og soleis òg mellom dei to søstrene. Kaoskreftar er i sving, og dette blir ei forteljing om spennet mellom gamle spådomar og eigen vilje, age for gudane og hug og lengt etter makt.

Psykologen og debutanten Kristine Tofte (f. 1970) har med Song for Eirabu skapt eit fiktivt univers med utspring i norrøne mytar, fylt med kvinnelege hovudpersonar, offerprestinner, gudar og andre mytiske skapnader. Menneska si vilje og eigne val blir sett opp mot gamle spådomar og gudane sine krefter. Med psykologisk innsikt og eit sikkert og litterært språk gjer Tofte kampen mot verdas undergang levande og gripande for lesaren.

Quantity:
Add To Cart
Storslagen debut. Kristine Tofte har skapt ei fargerik og komplisert soge, inspirert av norrøn mytologi.
— May Grethe Lerum, VG
Lovende debut med kledelig gammel-modig tone. (...) Debutanten Kristine Tofte har bygget opp en egen verden basert på vikingenes mytologi, og har maktet å skape en unik stemning og et driv som varer stort sett gjennom alle de fem hundre og femti sidene. (...) Debutanten, psykologen og bloggeren Tofte har lovet en oppfølger, og det er grunn til å vente med spenning på andre del av denne historien.
— Maren Agdestein, Adresseavisen
Uansett: Song for Eirabu er helstøpt: Du tror på verdenen, tror på menneskene og rives med i alt fra krigsskildringer til de nære, personlige relasjonene. Språket flyter og personene puster. Kartet binder fortellingen sammen, men du trenger bare slå opp de første søtti sidene. Etterpå er du lommekjent i Eirabu. (...) Det er mulig dette begynner å nærme seg skamros, men den kritiske litteraturviteren i magen finner ikke noe å sette fingeren på.
— Virrvarr.net
I Song for Eirabu har Kristine Tofte skapt en hel verden med sagn og skikker, land og riker så detaljert at man bare må bli imponert over hvordan alt er satt sammen. (...) Jeg likte stemningen og språket så godt, det er noe ærbødig og høvisk over det hele. (...) Nå kan jeg nesten ikke vente med å finne ut hvordan det går videre...
— SerendipityCat.no
Proft oppbygd norrøn fantasy som krever sin leser.(...) Tofte skriver et vakkert og sobert nynorsk, der hun bevisst bruker gamle vendinger for å øke autentisiteten.
— Cathrine Krøger, Dagbladet
...både velskrevet og leseverdig, og utvilsomt i det øverste sjiktet av norsk fantasy. (...) Skjebneveven spiller med enkeltmennesker og kongeriker. Midt oppe i dette lever vi oss inn i og sympatiserer med Ragna og Berghitte. De modnes, blir kjent med egne gode og dårlige sider, og havner snart på hver sin side i en stor krig. Slik tryller Kristine Tofte på velprøvd men dyktig vis frem et epos som burde fenge mange, og kanskje spesielt unge leserinner.
— Rolf Enger, Bergens Tidende
Kort sagt, Song for Eirabu er en pageturner, og minnet meg på at jeg, midt i alle tynne diktsamlinger og utsøkt språkdrevne tekster, aller mest elsker de lange fortellingene. Det er bare så sjelden jeg finner en som suger meg inn.
— Bharfot
Historien er veldig spennende, og det er flott at det er kvinner som bestemmer over liv og død. Mennene er konger, fiskere og bønder, men det er kvinnene som sitter med nøkkelen til fremtiden. Forfatteren planlegger at andre bok skal komme om 2 år, og jeg gleder meg til å lese fortsettelsen. Jeg konkluderer med at dette er en imponerende debut.
— Solgunn Solli, Altaposten (terningkast 5)