Diktning og diktatur

Diktning og diktatur

0.00

Herta Müllers forfatterskap

Sissel Lægreid , Helgard Mahrdt

ISBN: 9788210052286
Pris: kr 349,–
Utgitt: 2012

Da Herta Müller fikk Nobelprisen i 2009, ble det for alvor tydelig hvilket merke hun har satt på den europeiske litteraturen. Hun er født i Romania, i den tysktalende Banat-regionen. Gjennom hele sin oppvekst fikk hun kjenne det kommunistiske regimets undertrykkelser på kroppen, og debuten hennes i 1982 var strengt sensurert. Men da den samme boken kom ut i Tyskland to år senere, i usensurert utgave, ble straks hennes navn og begavelse lagt merke til.

Selv om utgangspunktet i bøkene hennes ofte er det lille tysktalende samfunnet i Romania, handler de likevel om sentrale europeiske erfaringer. Om diktaturet. Om undertrykkelsen. Om språkets makt og avmakt. Om muligheten for motstand.

Lægreid og Mahrdt er redaktører for antologien. Øvrige bidragsytere er Espen Ingebrigtsen, Benedikt Jager, Kjell Olaf Jensen, Unni Langås, Siri Strømsnes, Stig Sæterbakken og Elin Nesje Vestli.

Quantity:
Add To Cart
ei perspektivrik artikkelsamling som er ein verdig Nobelprisvinnar verdig.
— Jakob Lothe, Klassekampen
Etterlengta essay [...] ei grundig og perspektivrik innføring i Herta Müllers forfattarskap
— Johannes Østbø, Dag og Tid
Med Diktning og diktatur har Herta Müllers forfatterskap fått en innholdsrik innføring – på norsk. Antologien gir et sammensatt oversiktsbilde over sentrale tematikker og forfatterens språklige originalitet. Mest av alt understrekes den tette forbindelsen mellom de traumatiske, gjennomgripende erfaringene fra Ceauşescus diktatur og Müllers fiksjonsunivers. [...] forfatterskapet [kan] på mange måter sees som et oppgjør med og en bearbeiding av undertrykkelsen som pågikk under Ceauşescus regime. Samlingen gir oss i alt ni innsiktsfulle lesninger av disse erfaringenes språklige, motivmessige og tematiske følger i forfatterskapet.
— Svein Henrik Nyhus, salongen.no. Nettsted for filosofi og idéhistorie