Vær snill med dyrene

Vær snill med dyrene

0.00

Monica Isakstuen

ISBN: 9788210055515
329,-
208
Utgitt 2016

En liten familie på tre er i oppløsning. De klarte det ikke. Karen klarte det ikke. Koret av stemmer melder seg, fra venninner til familieterapeuter, med ord som skal hjelpe: Delt bosted. Mekling. Fordeling. Tilknytning. Forutsigbar adferd. Transitt-fase. Barn er robuste skapninger. Karen lytter til dem, slik en moderne kvinne skal, samtidig som alt i henne gjør opprør. Nei, barnet er mitt. Det er jeg som er dets mor. Det finnes ingenting moderne ved meg.

Likevel kommer spørsmålene: I hvilken grad er rollen som mamma knyttet til det å være familie? Er datteren fortsatt hennes når hun er hos faren? Hvis man er mor den ene uken, hva er man i den andre?

Vær snill med dyrene er en rå, akutt og opprivende roman om å befinne seg i ruinene av et ekteskap sammen med den man bryr seg om aller mest - annenhver uke.

 

Monica Isakstuen ble tildelt Brageprisen for skjønnlitteratur 2016 for Vær snill med dyrene.

 

Last ned høyoppløselig omslag her

Add To Cart
En særegen leseopplevelse. Det er en analyserende stemme, samtidig som den er selvkritisk og selvavslørende - og lyrisk. Enkelte ganger er det også et lite anstrøk av humor i framstilling, selv om den er dempet. ... Monica Isakstuen viser seg igjen som en strålende stilist.
— Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad
En utrolig vakker og god beskrivelse av et livsdilemma, jeg er imponert over både innhold og form. Denne boken må ut i verden.
— Sissel Gran, psykolog og samlivsterapeut
Glimrende roman om skilsmisse og mor-datter-forhold.
— Thorstein Buer, Demokraten
Her skriver Isakstuen seg inn i en gruppe nyere, norske romaner om unge voksne, samliv, barn og skilsmisser. Det er mulig å lese den opp mot både Geir Gulliksens «Historien om et ekteskap» og Tiril Broch Aakres «Redd barna», fra 2015. ... Det er en stram, ganske sint roman Isakstuen har levert.
— Jannecken Øverland, Klassekampen Bokmagasinet
Det er et sterkt driv i romanen. Sinne, aggresjon, sorg og fortvilelse tyter ut av Karens stemme. Det hele er blitt både nært og brutalt, men samtidig elegant og originalt utformet. En vanskelig kombinasjon som Monica Isakstuen har løst med originalitet og språklig letthet.
— Turid Larsen, Dagsavisen
Det fins mange perspektivrike formuleringer og refleksjoner i denne teksten om en skilt kvinnes forhold til egen datter og sin fraskilte mor, til venninner og et byråkratisk system hun distanserer seg fra.
— Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad
Isakstuen har begått kunststykket å skrive en svært medrivende, sår, viktig og tildels tragikomisk roman om delt omsorg! ... Gjennom et både sårbart og humoristisk språk mestrer hun å skape et overraskende driv i en realistisk fortelling. ... Blant høstens viktigste bøker!
— Guro Havrevold, Fredriksstad Blad
Det er en såkalt punktroman, og det syns jeg er en form som passer Monica Isakstuen. Det har nok å gjøre med at hun og opererer som poet, for det faller veldig godt til rette i denne boken. Et eksempel på en veldig god setning, er “annenhver uke er rommet hennes et hull i huset”. Sånne setninger som rommer mye, er det mange av i denne boken. ... Det er også veldig morsomme tekster om dyrene.
— Thomas Espevik, NRK
Temaet belyses på en glitrende måte i boka, og det hele er gjort på en litterær måte, gjennom et skarpt observerende blikk og en like skarp penn. Noen ganger rått og brutalt, andre ganger ømt og kjærlig. Denne boka er virkelig god, og jeg er helt sikker på at svært mange kommer til å elske den når de bare oppdager den!
— Rose-Maries litteratur- og filmblogg
Romanen gjør bruk av kortprosaen og en merepisodisk struktur, fremfor en klassisk, kronologisk fortelling. Det gir spenst og dynamikk til beretningen. Tekstene er ofte tragikomiske når de beskriver byråkratiet i det å løse opp en familie. ... Vær snill med dyrene er blitt en viktig og formsterk bok om å forstå bivirkningene av at familien er en ustabil størrelse.
— Silje Stavrum, Bergens Tidende
En ærlig og treffende roman om hvor vanskelig det er å være skilsmisseforelder.
— Stine Okkelmo Thorp, KK
Jeg er ikke i tvil om at “Vær snill med dyrene” blir blant mine sikreste kort når kandidater til Bokbloggerprisen skal nomineres. Den dag i dag står romanen som kanskje den beste boken jeg har lest hittil i år.
— Ellikkens bokhylle
Det er ikke oppløsningen av familien som er sentral, men oppløsningen av Karens meningsgrunn. At dette også kommer til uttrykk i en slags oppløsning av romanformen, gjennom fragmenter, er like elegant som det er troverdig.
— Olav Løkken Reisop, Dagbladet
Isakstuen har skrive ei nådelaus bok, men også ei overraskande morosam og innfallsrik bok.
— Eivind Myklebust, Morgenbladet
Isakstuen har skrevet sterkt, sårt, ordknapt og likevel så beskrivende om den vanskelige tomheten etter skilsmisse. ... Hun behandler tematikken med en nerve og ekthet som jeg sjelden har opplevd i norsk samtidslitteratur. ... Det gjør «Vær snill med dyrene» til en bok vi alle bør lese i høst.
— Eva Nyhaug, Moss Avis
Skarpt om savn og nederlagsfølelse. ... Romanen består av korte kapitler, ofte med en punchline, ofte med overraskende og originale innfallsvinkler, aldri vittig, men gjerne med sort, sort humor.
— Fartein Horgar, Adresseavisen
Boken fortjener oppmerksomhet, inkludert en Brageprisnominasjon. ... Dette er romanens store styrke. Romanen er ikke kronikk, veiledning eller terapimanual. Den skriver frem et språk for sorg og fortvilelse, og de følelsene har ikke noe annet sted å gjøre av seg enn i denne romanen.
— Atle Christiansen, Aftenposten
Monica Isakstuen har skrevet en poetisk, energisk og svært vellykket skilsmisseroman.
— Brynjulf Jung Tjønn, VG
Årets Brageprisvinner er en intens og formbevisst roman som belyser hvordan grunnleggende relasjoner er med på å forme og skade oss. ... Isakstuen har, akkurat som Hjorth, skrevet en roman hvor det ambisiøse­, kunstneriske prosjektet er å gi tabuer et eget rom og et eget språk. Resultatet er skjønnlitteratur på sitt beste.
— Hilde Slåtto, Vårt land
Elegant, gjennomført punktroman etter mønster av Jenny Offills Department of Speculation.
— Jan Grue, Klassekampen