Verdensmestrene

Verdensmestrene

0.00

Henrik H. Langeland

ISBN: 9788210051159
Pris: kr 399,–
600 sider
Utgitt: 2010

Året er 1982. To skiløpere kommer tett i tett forbi Gratishaugen. Den ene rykker ut til siden. Den andre følger etter, men faller slik at den første brekker staven. 

For Lars fra Gulleråsen, Simone fra Husebygrenda, Amar fra Haugerud og Remi fra Oppsal blir livet aldri mer det samme.

Lars Meltzer bor i Hemingland, der Meltzer-slekten har holdt til gjennom generasjoner, en tradisjonsrik ansamling advokater i direkte linje tilbake til nasjonens grunnleggere og en familiekultur preget av langsiktighet, nøysomhet og nærhet til Nordmarka. Bare noen kilometer unna vokser Simone Bugge Kristoffersen opp i et radikalt nabolag der nye strømninger skaper konflikt mellom generasjonene. Sammen med sin mor og lillesøster kommer Amar Singh fra indisk Punjab til Fornebu for å gjenforenes med sin far, men Oslo og Haugerud er på ingen måte slik han hadde forestilt seg. Remi Halvorsen er arbeidersønn i en blokk på sosialdemokratiske Oppsal, der ingen ser ham som den han egentlig vil være. 

Gjennom de fires kryssende liv og erfaringer tegner Henrik H. Langeland et litterært bilde av de dyptgripende endringene Oslo gjennomgikk tidlig på 1980-tallet, hendelser som skulle komme til å forandre Oslos sosiale landskap i større grad enn kanskje noe annet tiår.

Quantity:
Add To Cart
Mesterlig Verdensmestrene (...) en underholdende og varm hyllest til det utskjelte 1980-tallet (...) en fengslende generasjonsroman, spesielt for dem som ble født på 1970-tallet (...) Verdensmestrene kan godt vise seg å bli for mikrobølgegenerasjonen hva Beatles og Seierherrene var for dem som vokste opp under Gerhardsens trygge vinger. Første bind er mer enn lovende.
— Stian Bromark, Dagsavisen
Det betente forholdet mellom Lars og hans skumle kompis Hauk driver denne boka, som vel så mye kan leses som en Lillelord-aktig kunstnerroman. I en underholdende fortelling som gir mersmak.
— Cathrine Kröger, Dagbladet
Romanen søker bevisst å veksle mellom lys og mørke og rommer en rekke medrykkende scener (...) Ikke minst er portrettet av Hauk, bestekameraten til Lars, overbevisende tegnet.
— Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad
Henrik H . Langeland har skrevet en roman som avgjort fengsler, fascinerer og som etter hvert får litterær dragkraft. « Verdensmestrene », som etter sigende bare er første del av et større episk romanprosjekt, vil avgjort begeistre mange.
— Finn Stenstad,Tønsberg Blad
Det er mye å glede seg over i denne boken, men ikke bare det. Langeland skriver ofte i gode bilder – noen av dem er rene perler. Aller mest når det handler om skiløping, snø og Nordmarka (...) Mange av de enkelthistoriene helheten er bygget opp av, er høyst leseverdige, noen av dem svært sterke om hvor vrient det kan være å takle barndom.
— Leif Ekle, NRK P2
(...) innsikt og formuleringer som får nakkehårene til å reise seg.
— Ola A. Hegdal, Dagens Næringsliv
Henrik Langelands nyeste bok er utvilsomt regjerende verdensmester i klassen for skiromaner (...) Verdensmestrene inneholder alt som hører hjemme i en fullblods roman.
— Henrik Munthe, Snø & Ski
Henrik Langeland har tidligere vist seg som en god historieforteller, og han skuffer heller ikke her. Måten han lar de tre andre hovedpersonene gli inn i historien på, er smart formulert og fungerer utmerket.
— Pål Andreassen, Moss Avis
Hvor var du da Brå brakk staven? Det er blant spørsmålene som nasjonen Norge orienterer seg etter, og det er et genialt omdreiningspunkt for en generasjonsroman.
— Fartein Horgar, Adresseavisen
Der romanen virkelig er eksellent er beskrivelsen av miljøet og familiene på åsen. Her blir det levende og nært, og vi kommer helt innpå et par av personene (...) I disse partiene er romanen glitrende og opp mot det beste som kommer av litteratur i landet. Dette er frydefyll lesing, særlig når Langeland dveler sterkt ved tradisjonene ved familiesammenkomstene. Dette er mesterlig beskrevet.
— Kjell Moen, Kulturspeilet
(...) vennskap mellom jamaldra barn, mellom barn og vaksne, også på tvers av familiar. Her viser Langeland fin innsikt i kva for kjensler som rører seg under ulike påkjenningar og over tilsynelatande uoverkommelege avgrunnar. Dette er finslipen psykologi som gjer romanen lesverdig...
— Audun Skryten, Jærbladet
(...) en forfatter som kan håndverket, som tør å satse og som viser at han nok en gang har ambisjoner.
— Jan-Erik Østlie, Magasinet Aktuell
Dette er den mest ambisiøse og beste fortellingen hittil om Norge på 80-tallet.
— Knut Gørvell, Redaktør i Den norske Bokklubben
Man blir kjapt dratt inn i det tidlige 80-tallets liv- og tankemåter, tidskoloritten i Oslo er det heller ingenting å si på, det både smaker og lukter 80-tallet av boka, og man trenger ikke komme fra Oslo eller være oppvokst på 80-tallet for å fryde seg over dette (...) Uansett venter vi i spenning på den bebudede fortsettelsen.
— Liv Ulveseth, USBL-Nytt