Tvang

Tvang

0.00

Kristin Marie Berstad

ISBN: 9788210050312
Pris: kr 279,–
128 sider
Utgitt: 2008

En ung kvinne sitter ved vinduet i leiligheten sin i Oslo og forsøker å skrive så sant som mulig. Men hva vil det si? Er det sanne det samme som det som er godt? Og hva risikerer hun egentlig når hun også blir nødt til å skrive om privatlivet med mannen sin, om forholdet til foreldrene og, ikke minst, sin egen smertefulle historie? Det skal jo være sant? 

”Jeg ønsker å skrive glassklart, at orda bare er en direkte gjengivelse av tankene mine. Men det går ikke, jeg får det ikke til, selv om det må være det letteste av alt.” 

I dagboks form forteller hun om ekteskapet med Askild, om skjæra som har bygget et rede i treet utenfor, om menneskene hun ser fra vinduet, og om tvangstankene som fyller dagene hennes. Når hun kysser Askild, lukter det kjønn av munnen hans. Han må være utro. Når hun går ut av leiligheten, må hun inn igjen for å sjekke om kokeplatene står på. Kanskje begynte tvangstankene etter overgrepet hun ble utsatt for da hun fylte atten? Må hun skrive om det også? 

Tvang er en sjelden debutroman hvor man merker at det står noe på spill ­- både for forfatteren, for leseren og for litteraturen. Kristin Marie Berstad (f. 1982) bor i Oslo.Tvang er hennes første bok.

Quantity:
Add To Cart
Derfor er Tvang blitt en både fascinerende og gripende historie fortalt med brutal ærlighet av en som kjenner til et problematisk livsområde som angår mange.
— Knut Faldbakken, VG
Med Tvang har Kristin Marie Berstad levert en utfordrende debutroman. (...) Tvang er en meget god fremstilling av smerten i å ha en fri vilje og samtidig være handlingslammet.
— Linda Kaspersen, Nordlys
Det første som fascinerer ved denne boka er alle dei finurlege skildringane som dukkar opp over alt. Det er vanskeleg å peike på eit konkret døme, men debutant Kristin Marie Berstad er i stand til å skildre sjølv dei mest banale småting ein aldri tenkjer over, på ein slik måte at det er ei fryd å lese.
— Kristin V. Haugland, Studvest
Berstads historie er fortalt i et konsist, kaldt og korthogget språk, som flyter fint. Forfatteren tar tak i hverdagslige situasjoner og prøver å se verden med sitt blikk. Noe hun da også klarer. Fortellerstemmen er til tider lakonisk, med forfriskende innslag av svart humor. Berstad beskriver en tilstand, hun får frem hvor selvopptatt mennesker med en psykisk lidelse blir.
— Siri Kvamme, Bergens Tidende
Boken er en språklig finstemt utforsking av dagene til en ung kvinne som vakler i en kaotisk verden. (...) I en glatt tid der flinkheten skriker mot menneskene fra alle kanter, er Tvang et nødvendig korrektiv fra virkeligheten.
— Henning Karlbom, Moss Avis
Anstendig om martrende tvangstanker og jakten på den sanne stemme. (...) Dette brutale bruddet i hverdagspraten er teknisk dyktig gjort, skrevet i et lett tilgjengelig språk med blikk for detaljer.
— Cathrine Krøger, Dagbladet
«Tvang» vil være ubehagelig gjenkjennelig lesning for dem med erfaring med fenomenet, og boka er en sterk, modig skildring av en lidelse som ofte får utfolde seg i stillhet. For tvangstanker handler om det ekle og det vonde, om kropp, seksualitet, sykdom, død. Berstad er på sitt beste når hun beskriver kvinnens forskrudde forhold til hva som virkelig er farlig/skadelig, og når vi ser angsten glippe til mellom de mest tilforlatelige hverdagslighetene. (...) Men «Tvang» er likevel en tankevekker, en åpen utforskning og et ganske tydelig resultat av et ønske om å faktisk formidle noe.
— Silje Bekeng, Klassekampen
Berstad har et godt grep om det skrivetekniske. Hun har en fin og morsom måte å uttrykke seg på, og har en befriende lite selvhøytidelig tone.
— Maria Årolilja Rø, Adresseavisen