Stillitsen

Stillitsen

0.00

Donna Tartt

Originaltittel: The Goldfinch
Oversetter: Hilde Lyng
ISBN: 9788210053559
Pris: kr 399,–
Utgitt: 2014

Tenåringen Theo Decker får livet snudd på hodet da moren blir drept i et terrorangrep ved et kunstgalleri i New York. Theo overlever mirakuløst og får på forunderlig vis med seg Carel Fabritius' lille mesterverk fra 1652, Stillitsen, ut av ruinene. Theo beholder bildet i all hemmelighet, mens han blir trukket mellom en velstående og dysfunksjonell New York-familie, sin egen alkoholiserte far og den hjertevarme antikvitetshandleren Hobie.

Dette er startpunktet for den utrolige historien om Theos liv over en periode på 15 år, der fascinerende karakterer og dramatiske vendinger kommer som perler på en snor, og hvor de mange trådene nøstes opp på elegant og overraskende vis etter en eventyrlig reise gjennom sorg, spenning, kjærlighet og menneskelig drama. 

For The Goldfinch vant Donna Tartt Pulitzerprisen i 2014. 
 

Quantity:
Add To Cart
The Goldfinch er en sjeldenhet som bare kommer et par ganger hvert tiår.
— Stephen King, New York Times Book Review
En roman som konsentrerer Tartts oppsiktsvekkende fortellerevner i et henførende hele som minner leseren på hvilken altoppslukende glede det kan være å lese hele natten.
— New York Times
Umoderne, storslagen og vidunderlig! [...] Den eneste innvendingen jeg har til denne boka er at den tar slutt.
— Maria Årolilja Rø, Adresseavisen
Et mesterverk. [...] en av vår tids beste og mest særegne historiefortellere. Stillitsen er en uforlignelig fortelling: fantasifull, storslagen og fengslende.
— Anette Orre, Bokklubben
En ambisiøs røverhistorie [...]. En sulten fortelling der stadig nye ringer sprer seg i vannet.
— Anne Cathrine Straume, NRK Bok
Intrikat og fornøyelig historie med klassisk sirkelkomposisjon og en bukett av thrillerepisoder [...]. Tartts lille fink flyr utvilsomt med kraftige vingeslag.
— Thea Urdal, Dagsavisen
For en bok! Varm, morsom, engasjerende og spennende fra første til mursteinens 841. side.
— Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen
Den er et overflødighetshorn av handling, av odde og eksentriske personer, av rike, metaformettede skildringer av personer og landskap, av kunstteori og store mengder dop [...]. Dette er en thriller om kunstens verdi og sorgens tyngde.
— Andreas Wiese, Dagbladet
Ryktene om romanens død kan avblåses. Donna Tartts murstein «Stillitsen» er en sjelden leseopplevelse [...]. Tartts overbevisende evne til å skrive fiksjon, for ikke å si dikte, i sin tredje roman på tre tiår, gir leseren et klassisk luksusproblem: Skal man sluke boken hel eller nyte den langsomt, for å sette pris på detaljene?
— Susanne Hedemann Hiorth, Dagens Næringsliv
Tartt har klart å skape en bok som er tydelig forankret i samtiden og samtidig utpreget tidløs.
— Hanna Stoltenberg, Aftenposten K
Lettlest og underholdende.
— Ragnhild Lome, Morgenbladet
Ei medrivande historie.
— Merete Røsvik Granlund, Dag og Tid
I Hilde Lyngs norske oversettelse [...] får gjenstander, interiører og eksteriører liv og fylde gjennom et språk med til dels sterkt sanselige kvaliteter. Og for alle som elsker byen New York, er dette en bok man kan riktig meske seg i.
— Anne Merethe K. Prinos, Aftenposten Morgen
Tartt har gjort noen gode fortellertekniske grep og evner å skifte mellom menneskelig drama, grubling over menneskets eksistens til rent actionfylt krimdrama. [...] Tartt makter å holde leseren i et fast grep til siste side.
— Fredrik Strøm, Telemarksavisa
Donna Tartt skriver sjeldent godt, og den siste boka hennes er vanskelig å legge fra seg, selv om den er på hele 841 sider. Det som særlig griper er måten hun skildrer fornemmelser og indre opplevelser på.
— Valerie Kubens, Fædrelandsvennen

Stillitsen i media:

«Donna Tartt falt pladask for et 1600-talls maleri av en liten fugl» - Donna Tartt blir intervjuet av Dagbladet, les mer her.