Sang for sekstiåtte forrædere

Sang for sekstiåtte forrædere

0.00

Gaute Heivoll

ISBN: 9788210056680 
Pris: 379,-
317 sider
Utgis august 2018

Andreas er bygdas store musikalske begavelse. Både på bedehuset og i kirken har man lagt merke til barnet som skaper slik vidunderlig musikk, og som for et øyeblikk opphever den store splittelsen som krigen har skapt. 

For på butikken til Gerhard Andersen finnes protokollen hvor bygdas NS-medlemmer står oppført. Hele sekstiåtte i alt. I et samfunn på bare noen hundre sjeler blir det lagt merke til. Blant medlemmene er også Andreas’ far, Sigvald, som er lærer, klokker og forsanger i salmesangen. Andreas ser ingen forskjell på faren etter at han ble skrevet inn i partiet. Likevel er alt annerledes. 

Nabo står mot nabo, mennesker som har gått på skole sammen og stått skulder ved skulder foran presten, ser på hverandre med nye øyne. Splittelsen vokser. Så, en lille julaften, blir åtte av bygdas menn arrestert.

Sang for sekstiåtte forrædere er en roman om forbrytelse og straff, om skyld og soning, om skam og tilgivelse. Det er også en roman om musikk og dens evne til å sammenføye det som egentlig ikke lar seg føre sammen. 

Last ned høyoppløselig omslag her.

Omslag: Stian Hole

Add To Cart
Gaute Heivoll skriver om det lille samfunnet i krigen, om fromhet og musikk. Med «Sang for 68 forrædere» har han lykkes.
— Leif Ekle, NRK
Dette er en roman om de store motsetningene som skiller nabo fra nabo, venn fra venn, og ektefolk. Ødeleggende for et lite lokalsamfunn. Forfatteren går inn i dette samfunnet med et skarpt blikk for den smerte motsetningene påfører alle involverte.
Samtidig kan han, som ingen andre, omfatte dem alle med medmenneskelighet. ... Som få andre har Heivoll maktet å vise hvordan destruktive krefter kan ramponere lite samfunn, og hvordan kunsten kan hele det.
— Fartein Horgar, Adresseavisen
Boka er god å lese og å være i. Den er sansevar og stemningsmettet. Det distanserte overblikket gjør det lett å se det allmenne og vesentlige, i skikkelsenes liv, og i tida. Distansen gir rom for og aksepterer det utydelige og tilslørte som alle menneskeliv rommer. «Sangen om sekstiåtte forrædere» er en lugn og nyansert beretning om samhold og splittelse, straff og rettferdighet. Om tap og kjærlighet som aldri glemmes - om kriger som for enkelte aldri tar slutt.
— Maya Troberg Djuve, Dagbladet
Stemninger beskrives med en sterk og presis penn, gjerne belyst gjennom naturens skiftninger. Heivoll ­beskriver godt, det har han gjort gjennom hele sitt forfatterskap.
— Karen Frøsland Nystøyl, Vårt land
Alle dialogane er på dialekt og alle dialogane er gode og ekstremrealistiske. Det passar godt til det sanselege, miljøskildringane med bislag, eplelukt og lusekofter som heng på spikeren på veggen. Eit anna interessant element er kristendommen. Heivoll skriv levande om korleis vekkingane går inn i bygda som bølger. Var bygdefolket ekstra mottakelege fordi dei var opne for religiøse vekkingar? Det er sikkert mange som har tenkt dette før, men eg har ikkje det, nemleg at vi kan koble vår religion til vår måte å handtere kva side folk sto på, nemleg kven som var nazistar og kven som ikkje var det. For kven er den som skal dømme? Kven skal dømme over levande og døde? Sånn sett tilfører denne boka noko nytt for meg i synet på kva 2. verdskrig var og korleis vi snakkar om den.
— Kristin Auestad Danielsen, Stavanger Aftenblad
Romanen forteller sterkt og inngående om straffen som både NS-motstanderne og seinere også forræderne fikk. ... Jeg er en beundrer av Heivolls diktekunst, den imponerer meg også denne gang.
— Audun Mosevoll, Dagen
Gaute Heivoll skildrar meisterleg ein pressa og uoversiktleg situasjon, og dei ulike menneskelege reaksjonane på han.
— Ingvild Bræin, Dag og Tid