Moses

Moses

0.00

Einar O. Risa

ISBN: 9788210053702
Pris: kr 329,–
128 sider
Utgitt: 2014

Eidsvoll 1814. Representanter fra hele landet befinner seg på Carsten Ankers gods. Danmark mistet Norge til Sverige i Kiel-freden i januar, men norsk selvstendighet er fortsatt ikke tapt. I mai blir den nye grunnloven vedtatt, den frieste og mest liberale i Europa. Med ett unntak. For fremdeles er det slik at jøder og jesuitter skal nektes adgang til riket.

Blant mennene på Eidsvoll er også John Moses fra Kristiansund, en norsk-jødisk skipsreder og handelsmann i klippfisk. Hva skal han mene om sitt eget land? Om alle de gode nordmenn? Om den taletrengte Nicolai Wergeland, som for enhver pris vil holde jødene utenfor? Og om den danske prinsen som vil bli norsk konge? 

Moses er en nærgående, morsom og overraskende roman om 1814. Det er en roman om identitet og historie, som vil minne om de blinde flekker blant selv de mest liberale og frie.
 

Quantity:
Add To Cart
[...] en finger i øyet på våre bejublede Eidsvollsmenn.
— Berit Kobro, VG
Portrett av en uheroisk eidsvollsmann som gir et skråblikk på våre dagers jubileumsrus [...]. Flere av Risas bøker er tynne, men rommer paradoksalt mye tid. Som få andre klarer han å avlure historien det typiske, toneangivende og talende. Så flytter han fortellingen framover, uten å fortape seg i uvesentligheter, uten å bli banal [...]. «Moses» er en smal bok i antall sider, men både finurlig og folkelig.
— Janneken Øverland, Bokmagasinet
Einar O. Risa har skrive ein frisk og underhaldande roman om Eidsvoll 1814.
— Oddmund Hagen, Dag og Tid
Risa har tegnet et fascinerende og troverdig bilde av en mann som bittert begråter livets motgang, og til det passer forfatterens gjennomførte sideordnede stil, insisterende temperament og ramme humor som hånd i hanske. Som bonus får leseren en rekke fine tidsbilder og påminnelser om at også eidsvollsmennene bak Europas mest liberale grunnlov kunne være nokså trangsynte og provinsielle. Og deri ligger for meg også romanens aktualitet, ikke først og fremst knyttet opp til 200-årsjubileet.
— Sigmund Jensen, Stavanger Aftenblad
Morsomt er det stadig vekk.
— Emil Otto Syvertsen, Fædrelandsvennen
Einar O. Risas nye roman er både veldig morsom, men har også atskillig snert i seg.
— Paul Odland, Dagen
For meg har det vært en sann fryd å lese Moses [...]. En humoristisk og litt sår leseropplevelse. Boken byr på noen overraskelser og det er artig å følge Moses i hans tankegang om sin egen nasjonalitet/identitet. Risa skildrer gjennom Moses øyne, et Norge som ikke var så rosenrødt som man nå liker å innbille seg.
— Bok-Karete, bokkarete.blogspot.no