Mnem

Mnem

0.00

Simon Stranger

ISBN: 9788205337664
Pris: kr 369,–
504 sider
Utgitt: 2008

Mnem er historien om den fiktive byen Nem. En vanlig nordeuropeisk by, med en uvanlig historie. På midten av femtitallet ble det nemlig forsøkt å skape et perfekt samfunn i byen. 
Men hva gikk galt? 

Romanen er selv bygget opp som en by. Hver gate har sitt eget kapittel, og hvert kapittel sine mennesker, historier og skjebner. Her er mannen som mister hukommelsen, komponisten som forsøker å fange stillheten, og familien som selger alt de eier for en tulipanløk. Samtidig fortelles historien om Peter, en forfatter som kommer til Nem, og gradvis avdekker hendelsene ingen lenger ønsker å snakke om. 
Mnem er en storslått og ambisiøs fortelling om hukommelse og glemsel, om en drøm som blir til et mareritt. 

Det sies at det ikke finnes grenser for hva en roman kan gjøre, og Simon Stranger tar dette utsagnet på alvor. IMnem finnes fotografier, formler og tegneserier, essays, dikt og kortprosa. Resultatet er en bok uten sammenligning i norsk samtidslitteratur. 

Simon Stranger (f. 1976) debuterte med romanen Den veven av hendelser vi kaller verden i 2003. Han har også utgitt flere barnebøker, og vant Riksmålsprisen i 2006 for Gjengangeren. Mnem er hans andre roman for voksne.

Quantity:
Add To Cart
Med alle de fortellertekniske krumspringene, digresjonene og avstikkerne, gjør Stranger en imponerende god jobb med å holde orden på kaoset. (...)Språket holdes relativt nøkternt og glir som aller oftest med leken eleganse... (...) Uansett er “Mnem” det store en rik bok. Den har både driv og spenning...
— Silje Bekeng, Klassekampen
Mnem er åpenbart en bok med ambisjoner om å utnytte romangenrens tøyelighet. Det lykkes den i. Den viser stor fleksibilitet i det språklige uttrykket og tar uanstrengt opp i seg en rekke forskjellige tekstformer og perspektiver...
— Anne Merethe K. Prinos, Aftenposten
Simon Strangers «Mnem» er intet mindre enn et vellykket forsøk på en såkalt totalroman. Boka er en høyst verdig oppfølger til den oppsiktsvekkende gode debuten «Den veven av hendelser som vi kaller verden» (2003).
— Cathrine Krøger, Dagbladet
Stranger er uforskamma ambisiøs i alle historiene han prøver å knyte saman, men det gjer ingenting når han lukkast så godt. (...) Det er ei fryd korleis han lett som ein vind let lesarane komme inn i nærast alle livets sider. Er det ein totalroman? Ikkje heilt, men nesten.
— Tora Systad Tyssen, Universitas
Mnem er ein tryggare investering enn dei fleste andre papir trykte denne hausten.
— Øystein Vidnes, Morgenbladet
For å seie det først som sist: mnem kjem til å bli ståande som ei av dei beste bøkene eg har lese!
— Bjørg Myhre Ims, Boklesebloggen
Stranger klarer her noe det ser ut som det samlede kultursamfunn streber etter, nemlig det å gjennom roman/film/annen kunst å vise hvor komplekst samfunnet er og hvordan våre livshistorier uavlatelig veves sammen. «Mnem» er på mange måter en veldig god bok. Som forfatteren sier selv i «Forslag til anmeldelser: Jævla pretensiøse, wannabe-intellektuelle faktahelvetestrever-gnom.» Men det er til gjengjeld det eneste jeg har å utsette.
— Camilla Mickelson Lous, Studvest
Stranger har skrevet en sjeldent ambisiøs og intelligent roman. Mnem er en sånn bok som man ikke merker at man leser; plutselig har du lest 100 sider og det har blitt mørkt ute. Da kan du jo like gjerne fortsette med 100 til. Og når du har lest alle 500 og må legge boken fra deg savner du den med en gang.
— Line Madsen Simenstad, Bokavisen
Romanprosjektet har to klare styrker. Først og fremst er den godt skrevet. Dernest er den så stor at den lar seg tolke på flere plan, eller, den krysskommuniserer med seg selv på flere plan, som i parallellene mellom byens, samfunnets, menneskets og universets fremvekst, eller betydningen av språk og hukommelse. (...) Mer enn en totalroman er Mnem en artig idé, et spennende konsept, en utopi som går inn i solnedgangen med flagget til topps.
— Kjell-Richard von Wachenfeldt, Vårt Land