Mellom oss

Mellom oss

0.00

Ruth Lillegraven

ISBN: 9788210050701
Pris: kr 349,-
Utgitt: 2011

I 1972 dreg 25 år gamle Svein til Chile. Han kjem aldri heim att. Tretti år seinare kastar forsvinninga hans framleis skuggar over dei han fór ifrå: dei aldrande foreldra Jakob og Dagny, kjærasten Ranveig og dottera Tonje, som han aldri har møtt. 

Kva har Jakob og Dagny sine opplevingar under krigen fått å seie for forholdet til sonen? Og korleis får avgjerder tatt i ei dekkleilegheit i Oslo i 1943 konsekvensar for Tonje seksti år seinare?

Tonjehar sine eigne løyndomar å bere på, og nettet av løgner ho har spunne rundt seg sjølv og andre, er i ferd med å rakne. 

Forteljinga tek lesaren frå krigens dagar til vår eiga tid – frå Oslo til Natzweiler, Santiago, Pennsylvania og eit forfalle funkishotell i fjellheimen på Vestlandet. Mot eit bakteppe av historiske hendingar viser Mellom oss både korleis det vesle livet speglar den store verda, og korleis gamle løyndomar kan få følgjer mange år seinare.

Mellom oss er ei historie om tre generasjonar, og om det vi ber på, men ikkje klarar snakke om. 

Men når er det for seint å nærme seg kvarandre?

Quantity:
Add To Cart
Helstøpt romandebut.
— Maya Troberg Djuve, Dagbladet
Store, verdensomfattende hendelser speiles i norsk hverdag gjennom mange tiår. Språket er tydelig, lett og innsiktsfullt observant.
— Mari Nymoen Nilsen, VG
Ruth Lillegraven skriver godt. Teksten er lettlest, betraktningene av skikkelser og miljø er presise. Hverdagshandlinger og reaksjonsmønstre er sett med et observant blikk, språket er effektivt uten å bli påtrengende på noe vis.
— Anne Cathrine Straume, NRK
Lillegravens romandebut viser en forfatter som kan fortelle en historie med driv og utvikling.
— Ane Farsethås, Dagens Næringsliv
På vei dit holdt Mellom oss alltid oppmerksomheten min festet ved å stadig slynge seg i nye retninger, samtidig som et stort tema alltid lå i bakgrunnen: Hvordan historien former mennesket, og hvordan en krig ikke alltid er over bare fordi den er slutt.
— Silje Bekeng, Klassekampen
Forfatteren klarer på en overbevisende måte å vise fortielsens og hemmeligholdets ødeleggende virkning.
— Turid Larsen, Dagsavisen
Beretningen glir sømløst gjennom ulike perspektivskifter, og innenfor romanens syklus får vi også skildringen av en livssyklus, bestefar Jakob som sovner inn. Dette er kunstnerisk godt løst, og formmessig flørter Lillegraven her fint med Jon Fosse. Også språklig er det grunn til å hedre Lillegraven, det håndverksmessige ved romanen er godt ivaretatt, og fortellerteknikken laudabel.
— Silje Stavrum Norevik, Bergens Tidende
En rørende bok om livets gang, kjærlighet, savn, svik, hemmeligheter og ufortalte historier. Jeg har lyst til å rope høyt HURRA for denne boken – og har fått en ny norsk yndlingsforfatter!
— Hanne Danielsen, KK
Lillegraven er god til å porsjonere ut informasjonen slik at ein heile tida vil til neste side for å sjå kva som skjuler seg der.
— Ingvild Bræin, Dag og Tid
Dette er en velskrevet roman med et språklig driv som gjør at en får lyst til å lese videre.
— Irene Trysnes, Fædrelandsvennen
Storpolitisk og intimsfærisk generasjonsfortelling.
— Ane Nydal, Morgenbladet
Samtidig har hun et blikk for detaljer og en språklig nøkternhet som lover godt for fortsettelsen.
— Bjørn O. Mørch Larsen, Bergensavisen
Boken er et høyst leseverdig stykke litteratur som innfrir og forundrer.
— Henning Karlbom, Moss avis
Ho skriv godt og gir gode bilete. Eg las romanen i ein jafs, måtte vite korleis det gjekk.
— eMBe, Hardanger Folkeblad
Selv om boken har vært i handelen noen uker, kan vi ikke unngå å nevne den. Ruth Lillegravens (33) romandebut om tre generasjoner hemmeligheter er så intensiv og drivende at vi leter etter et godt norsk uttrykk for «pageturner». Gratulerer.
— Henne
Mellom oss en dyktig håndtert debutroman. Handlingstrådene i nåtid og fortid strekkes uanstrengt i historieveven til Lillegraven. Skildringene og dialogene foregår uten feilskjær, som leser kan man slappe av og føle seg godt ivaretatt. Grunnmotivet, som er alt det usagte som ligger mellom mennesker som står hverandre nære, blir aldri overtydelig eller forsert. Dette en debutroman av høy kvalitet.
— Maria Årolilja Rø, Adresseavisen
Lillegraven har laget en gjennomført, nær, brutal og vakker historie.
— Kristine B. Fredriksen, Radio revolt
Meget godt om mennesker. Mellom oss er en drivende god debutroman som engasjerer leseren.
— Bokelskerinnen
Jeg må si det igjen: Ruth Lillegraven har skrevet en fantastisk god bok. Alt henger på greip; det er gjennomført; utrolig vakkert og sanselig, men samtidig en ytre handling som bergtar meg fullstendig.
— Knirk.no
Denne boka har alt: en svært fengende historie som gjør at du ikke vil klare å legge boka fra deg, et fortryllende vakkert språk, spennende karakterer, uventede hendelser og rom for ettertanke.
— Beate blogger om bøker
Boka står igjen som en sterk, nær og stødig historie om kjærligheten, livet og døden.
— Linn Strømsborg, Bokmerker.org