Maskineriet. Listene

Maskineriet. Listene

0.00

Einar O. Risa

ISBN: 9788210052712
Pris: kr 329,–
150 sider
Utgitt: 2012

November 1942. Det er bestemt. De norske jødene skal sendes til Auschwitz. På Amerikalinjens kai ligger DS Donau klar. Men hva skjedde egentlig i forkant av denne hendelsen? Og når ble avgjørelsen egentlig tatt? 

Med Maskineriet. Listene har Einar O. Risa foretatt en ny gjennomgang av dokumentene som foranlediget deportasjonen av jødene i 1942. Gjennom dem møter vi hendelsens aktører: Himmler, Quisling, Heydrich, Hagelin, Eichmann og, ikke minst, den norske ideologen Halldis Neegård Østbye, kvinnen bak boken Jødespørsmålet og dets løsning, som kom ut i 1938.

Maskineriet. Listene er en roman der dokumentene selv spiller hovedrollen. Den forteller historien fra maskineriets perspektiv, og viser hvordan en besettelse kan spre seg over et helt kontinent, og til slutt ta livet av et helt folk.

Quantity:
Add To Cart
En roman om det nådeløse tyske maskineriet som lå bak deportasjonen av de norske jødene. Skremmende og velskrevet.
— Jens Vetland, Fædrelandsvennen (terningkast 5)
Gjennom konkret dokumentasjon, kapslet inn i en besnærende og virkningsfull stiltone, retter han søkelyset på drivkreftene bak jødepogromene [...] Boka er sidemager og knapp, lettlest og original.
— Finn Stenstad, Tønsbergs Blad (terningkast 5)
Einar O. Risas bok er troverdig og utrolig på samme tid, den er både nøktern og gruoppvekkende. [...] Nøkternt referat er alltid tilstrekkelig hvis hendelser og handlinger veier nok i seg selv. Da er det ingen grunn til å pøse på med moralpreken, utropstegn og appeller.
— Atle Christiansen, Aftenposten
Norske og tyske bidrag til jødeutryddelsene består av mange små biter. Risa går til kildene og setter sammen dokumenter som taler sterkt til samtiden, 70 år etter.
— Tom Egil Hverven, Klassekampen
Ein merkeleg roman. Ja visst. Men akk kor sterkttalande og uhyggeprega.
— Paul Odland, Dagen
Velskrevet og sjangerutfordrende, og behandler spørsmål som vi aldri må tillate oss ikke å være opptatt av.
— Sigmund Jensen, Stavanger Aftenblad
Det gjør vondt å lese Risas bok, slik det skal gjøre, når vond historie fortelles på en vellykket måte.... Risa gjør språklige utsnitt, også i historiske dokumenter, men på en måte som bringer historien nær. Slik lykkes han med å gjøre besettelsen subjektivt relevant, på tvers av den historiske avstanden.
— Heming Gujord, Bergens Tidene
Einar O. Risa har skrive ei av dei viktigaste bøkene i haust. Ho minner nye generasjonar på kva som kan gå gale når feil personar finn saman i eit politisk system som ikkje skyr nokon middel i å nå dei overordna måla dei finn det for godt å hige etter.
— Oddmund Hagen, Dag og Tid