M. Kanne & Søn 1889-1922

M. Kanne & Søn 1889-1922

0.00

Einar O. Risa

ISBN: 9788210050275
Pris: kr 369,–
263 sider
Utgitt: 2008

I sommerdag i 1889 ankommer den unge M. Kanne Stavanger. Han har brutt med sine foreldre i København og tatt med seg sitt Goecker-kamera for å starte et nytt liv i Norge. Han vil bli fotograf og drømmer om sitt eget studio – Fotograf M. Kanne & Søn. 

”Søn? spurte Enkefru Nærland og kikket igjen opp på skiltet mellom de to store utstillingsvinduene. Fotograf M. Kanne & Søn. 
Han kommer, svarte fotograf Kanne, han kommer.” 

M. Kanne forelsker seg i Sina, og sammen får de fire døtre før sønnen endelig kommer. Et nytt århundre står for døren. Og verden forandrer seg. 

Med Stavanger som scene fører Einar O. Risa leseren gjennom den store og den lille historien – det moderne gjennombruddet, den første verdenskrigen, utvandringen til Amerika, spanskesyken. Romanen viser hvordan verdensbegivenhetene virker inn på menneskenes liv selv i en liten by i et lite land i utkanten av Europa. Men M. Kanne & Søn er også en roman om tilhørighet, for hva skal til for å føle seg hjemme? Og hvorfor begynner M. Kanne, etter et helt liv i Stavanger, å lengte hjem? 

Denne romanen er den første i en kvartett om familien Kanne. 

Einar O. Risa (f. 1954) har tidligere blant annet skrevet om P. S. Krøyer, Sigbjørn Obstfelder og Alexander L. Kielland. Han debuterte i 1995. M. Kanne & Søn er hans ellevte roman.

Quantity:
Add To Cart
Så er også Einar O. Risa ein uvanleg stilsikker forfattar som har styring på verkemidla og i tillegg har han ei historie å fortelje. Denne boka går inn i eit ambisiøst og tydelegvis omfangsrikt kultur- og idehistorisk prosjekt som vi enno ikkje anar slutten på.
— Marta Norheim, NRK
Det mest gjennomførte i denne romanen er også det beste, og det er Risas svimlende glidninger frem og tilbake mellom øyeblikk og overblikk, og mellom rituelle gjentakelser og irreversible forandringer. De gjør denne lille boken til et komplekst portrett av Stavanger, Norge og Europa på vei mot dagen i dag.
— Mie Hidle, Stavanger Aftenblad
Risas fotografroman sprudler av humor og ironi... Det er både morsomt, interessevekkende og vemodig å lese om den suksessrike, men litt ubehjelpelige M. Kanne, om hans klippefaste datter Anna som også blir fotograf og driver forretningen videre, og om Kannes sønn Søren som er like mye av en kunstnerisk drømmer som faren. (...) Dette er de første bøkene i to planlagte trilogier. Både Pleijel og Risa formidler nysgjerrighet og fortellerglede. Dette er bøker å glede seg over. De vekker forventninger om enda flere bøker å glede seg til!
— Arnhild Skre, Aftenposten
Det er kanskje først og fremst Einar O. Risas teknikk som gjør “M. Kanne & Søn” til en så god roman. Men hvem har sagt at teknisk må bety livløst? Her ligger fortellingens kraft i korte glimt av lys. (...) Denne fortellingen er også en effektiv kronikør når han viser frem spanskesykens herjinger i form av tre tettskrevne sider med navn på avdøde. Men mange greide seg heldigvis. Og de får oss til å vente på neste bind om kannene.
— Henning Karlbom, Moss Avis
Flott førstesats i annonsert trilogi. (...) Et portrett som sikkert kan få mange siddiser til å gå på kritisk jakt etter detaljer, men som for oss utenforboende blir stående som høyst troverdig. Formidlet med kjærlighet og respekt, og iblant med et lunt smil og et glimt i øyet. Og med en navnebruk som nok gir ekstra bonus til den innforståtte leser.
— Lars Helge Nilsen, Bergens Tidende
Å lese denne boken er som å bla i et førsteklasses svart-hvitt fotoalbum fra denne perioden.
— Berit Kobro, VG
Usedvanlig vellykket. Alt klaffer i første del av Stavanger-trilogien om familien Kanne. (...) Risa har rytme, sødme og blikk. (...) Denne boka er god.
— Cathrine Krøger, Dagbladet
Nå er det ikkje berre humoren som gjer romanen vellukka, det er ein rikhaldig roman med historisk tidskoloritt og miljø- og personskildring på høgt nivå. (...) Ifølgje opplysningar på omslaget skal dette vera første bind i ein trilogi om familien Kanne. Kanskje me får ein krønike om Stavanger- og Jæren-regionen i det 20. hundreåret formidla gjennom ein fotograffamilie? I alle fall er det berre å gleda seg til neste bind kjem.
— Audun Skryten, Jærbladet
Boka spenner over et imponerende repertoar av historiske og lokale referanser. Og Risa vet å overbevise sine lesere med lærde detaljer. (...) Derimot er det mer hensiktsmessig å spørre om Risa med sin nye bok skriver god litteratur? Svaret er et ubetinget ja. (...) Risa er stø på hånden, og demonstrerer poetisk kraft i skildringene.
Og fortellingen om familiens gleder, skuffelser og ikke minst forventninger, blir fremstilt uten for mye sentimentalitet og patos. Humoren er en udiskutabel styrke ved boka. Risas milde ironi rammer de litterære karakterene til stadighet, og på dette punktet er han så god at han nesten puster Dag Solstad i nakken. (...) Det er liten tvil om at Einar O. Risa er en stilsikker forfatter. «M. Kanne & Søn» må sies å være en vellykket start på et spennende prosjekt.
— Dag Eivind Undheim Larsen, Klassekampen
Vakkert og vemodig. (...) Einar O. Risa har skrevet en varm og melankolsk roman som er første del av en trilogi.
— Petter B. Falck, Solabladet