Leksikon om lengsel

Leksikon om lengsel

0.00

Hilde Østby

ISBN: 9788210052859
Pris: kr 349,–
280 sider
Utgitt: 2013

Liv Vestby setter seg fore å skrive et encyklopedisk verk fra A til Å, som en gang for alle skal bevise kjærlighet ved første blikk, og som samtidig beskriver de største heltene i lengselens historie.

Leksikonet inneholder fortellingen om Dante Alighieri og Beatrice, historien om morsealfabetets tilblivelse, den virkelige sannheten om Romeo og Julie, og avsløringen om hvordan Anne Boleyn fikk Henrik VIII og mistet ham igjen. Men det er mer. Her møter du den bibelske heltinnen Onana, Venus fra Milo, Napoleon, Diderot, Jeanne d'Arc, Judas, en forelsket bibliotekar og en ulykkelig sykkelreperatør. I tillegg har både Werther og Quisling, Lolita og Grace Kelly, og, ikke minst det engelske fotballandslaget anno 1970, sentrale roller. Leksikonet er også utstyrt med Liv Vestbys egne betraktninger om og eksperimenter rundt kjærligheten, samt en attest fra fortellerens tannlege.

Men hvem er egentlig redaktøren bak leksikonet, Liv Vestby, og hva er hennes historie?

Quantity:
Add To Cart
Et fantasifullt, lekende, festlig og tragisk dykk ned i verdenshistoriens yrende liv av legender, fortellinger, myter og fabler. Pluss en del nye som denne debutanten har diktet opp selv.
— Fredrik Wandrup, Dagbladet
Dette er en alfabetisk reise inn i kjærlighet og lengsel med flere av verdenslitteraturens største helter som hovedpersoner. Om du blander dette med et spontant, men gjennomarbeidet språk, vill ljuging og veldig mye humor, får du resultatet, og det er veldig godt.
— Mari Nymoen Nilsen, VG
For et oppkomme av en roman! (...) Boka er en varm, vittig og våt strøm av fortellinger, såkalt sannhet og såkalt løgn om hverandre. Den er dessuten årets hittil vakreste bok, designet av Therese Moe Leiner.
— Fredrik Wandrup, Dagbladet
Leksikon om lengsel er et overfiødighetshorn av en bok, full av masker og spill, humor og lærdom i lett blanding.
— Per Buvik, Morgenbladet
For denne leser slår det gnister av boken, refleksjonene over religion, myter, kunst og erotikk - det er rett og slett enestående gjort, i et vakkert språk. Hadde det vært gambling på forfatteres prestasjoner, så ville jeg satt tusen kroner på at Hilde Østby får Vesaas´ debutantpris!
— Stein Roll, Adresseavisen
I utforming og presentasjon er Hilde Østbys Leksikon om lengsel en liten genistrek (...) På en litt rørende og likefrem måte står boka som en hyllest til forelskelsen, kanskje særlig den ugjengjeldte. (...) Man skulle tro populærkulturen hadde skildret dette til døde,men her føles temaet som snodig upløyd mark.
— Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv
Kjærleiken er ofte noko som treffer ein brått, og etter det sluttar fornufta å fungere; då spinn alt rundt det begjærte objektet og det ein måtte ha av livsprosjekt sporar av. Det er i alle fall regelen. Resultatet er at skjebnen og leksikonredaksjonen ler ironisk over alle blindgater, paradoks og misforståingar denne forvirrande krafta fører sakeslause personar inn i. Og lesaren ler med.
— Marta Norheim, nrk.no
Leksikon om lengsel er et høydepunkt i denne debutantsesongen. Østby skriver stilsikkert og liksom gnistrende: Det er bøtter og spann med lengsel og fortvilelse i denne boka, men først og fremst intenst liv.
— Silje Bekeng, Bokmagasinet
Et overflødighetshorn av en roman, full av vidd, erotikk og kunnskap.
— Maya Troberg Djuve, Dagbladet
Leksikon om lengsel er en perle for alle som er lei av fantasiløs faktajakt.
— Tone Mjåvatn, Vårt Land
Dette er Østbys debutroman! Holy Moses, det er imponerende (...) Dersom du i disse juletider leter etter den perfekte gaven til en som «har alt», skulle vel et leksikon om lengsel være midt i blinken? Såvidt meg bekjent finnes det ikke flere slike, og om det så gjør det så tviler jeg på at det er like velskrevet og solid som Hilde Østby sitt.
— Lena Ramberg, bloggen Bokmerker
Østby lyver med presisjon, og man tar seg ofte i å undre seg over hva som er sant og hva som er oppspinn. Hun skriver både med sjarm og patos.
— Thea Urdal, Dagsavisen
Hilde Østby utforskar kjensler og kjemi i ein burlesk og særeigen debut.
— Margunn Vikingstad, Dag og Tid
Leksikon om lengsel er en mettet, fantasidrevet og kompleks bok som i aller høyeste grad involverer leseren (...) Boken burde ha stort potensial også utenfor Norge.
— Vidar Kvalshaug, Aftenposten
Dette er dikterisk frihet, iblandet mye kunnskap, friske spark og burlesk humor. Jeg har stor tro på Hilde Østbys forfatterskap - selv om hun juger så det renner.
— Anne Schäffer, Bergens Tidende
Leksikon om lengsel er Hilde Østbys debutroman, noe som er vanskelig å tro; ideen er så original, språket så gjennomarbeidet og distinkt, og kunnskapsnivået imponerende.
— Kari Nygaard, Haugesunds avis
Debutanten Hilde Østby er modig når hun i sin første bok utfordrer romanformen ved å lage et leksikon bestående av små tekster sortert i alfabetisk rekkefølge.
— Ida Vågsether, Stavanger Aftenblad
Det er gjort med atskillig vidd og humor, samtidig som dette først og fremst er underholdende lesning, skrevet av en romandebutant med sans for atskillig litterær oppfinnsomhet.
— Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad
Forfatteren har en meget frodig fantasi og en glitrende formuleringsevne. Denne romanen har bare én svakhet, den er for kort.
— Tom H. Dalbak, Magasinet Tekna
En av tingene jeg elsker er at Østby våger (ja det er det ingen tvil om) å ta tak i den mer kroppslige, jordlige kjærligheten. Både beskrivelsen av den faktiske lidelsen unge Werther led av og Dantes kroppslige paradis er fabelaktige!
— Nora Nordskal Hoel, Kasiopeiias bøker

Leksikon om lengsel i media:

«Er romanen hennes et eneste 243 sider langt kjærlighetsbrev?» - les Dagbladets intervju med Hilde Østby her.

«Her er årets favorittbøker» - nrk.no kårer Leksikon om lengsel til en av de beste bøkene fra 2013. Les saken her.

«Få norske kjærlighetsromaner» - nrk.no intervjuer Hilde Østby om norsk kjærlighetslitteratur her.

«Vi er alle leksikonredaktører» - Bloggen Bokmerker har intervjuet Hilde Østby, les her.