Karikaturen

Karikaturen

0.00

Anders Bortne

ISBN: 9788210053306
Pris: kr 379,–
352 sider
Utgitt: 2014

En vårdag i 2010 står en karikatur av profeten Muhammed på trykk i Dagsavisen. Den er signert avistegner Bård Anderssen. Tegningen snur livet opp ned for Bård og fører til at han blir truet på livet av islamister, og må få hjelp av politiet til å gå i dekning. I et halvt år lever han i skjul, før han til slutt kan dra hjem og plukke opp restene av livet sitt.

I avisene er han ytringsfrihetens frontkjemper, og blant vennene en helt som våget å stå på barrikadene da andre sviktet. Slik lyder det i alle fall i talen på den store hjemkomstfesten. Men Bård er den eneste i forsamlingen som ikke nikker. For den tegningen var jo ikke hans idé. Og var den egentlig av Muhammed?

Karikaturen er en sprakende samtidssatire. En neglebitende kjærlighetshistorie. En oppvekstskildring om livet i skyttergraven mellom skilte foreldre. Det er en roman om hvordan et menneskes livshistorie blir bestemt av andre krefter enn sine egne.

Quantity:
Add To Cart
Det er lett å la seg underholde og fornøye av skarpe, finurlige ordspill og satirisk bruk av norsk virkelighet i denne romanen [...]. Bortnes skarpe blikk på omgivelsene, kombinert med et infernalsk talent for å fange situasjoner og menneskelig atferd, skaper en dybde i den tilsynelatende lettbeinte historien.
— May Grethe Lerum, VG
Fin blanding av satire, generasjonsportrett og psykologisk roman [...]. Karikaturen gir et intelligent og satirisk blikk på medienes personfokus, og gir et treffende portrett av en selvopptatt generasjon.
— Gro Jørstad Nilsen, Bergens Tidende
Karikaturen er en vellykket demonstrasjon av at litteraturen, og ikke inderlige portrettintervjuer, antakelig er det nærmeste man kommer en beskrivelse av det avanserte og selvmotsigende menneskelige indre.
— Tina Åmodt, Bokmagasinet Klassekampen
Det fantasifulle og eksepsjonelle blir fort satt i rett perspektiv når det konfronteres med hverdagens trivialiteter. Man kunne kanskje prøvd å beskrive Bortnes metode som om Kafkas Gregor Samsa dukket opp i en bok av Knausgård.
— Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv
Med den nye romanen sin stadfestar Bortne at han har noko å fare med, litterært og forteljeteknisk [...]. Bortne er ein skarp observatør og ein god psykolog som gjennom små detaljar kastar lys eller skugge over persongalleriet, og her speler han også på humor og ironi.
— Oddmund Hagen, Dag og Tid