Herfra til Hiroshima

Herfra til Hiroshima

0.00

Sunniva Lye Axelsen

ISBN: 9788210056994
Pris: 389,-
299 sider
Utgitt 2019

Herfra til Hiroshima følger vi hjemmehjelpen Ingrid som jobber i en liten drittkommune. 

Hun har brukt livet på å nedbetale foreldrenes gjeld etter at de kjørte seg i hjel, og vil bare være i fred.  

Helt til den dagen Thomas dukker opp hjemme hos en av pasientene hennes. For første gang vil noen være sammen med Ingrid, men når hun får noe å miste, blir livet vanskelig å håndtere. 

Ingrid blir mer og mer sjalu, og da Thomas etter hvert gjør det slutt, rett før de skal på jorden-rundt-reisen de har planlagt i et år, bestemmer Ingrid seg for å følge etter ham. 

Ingen skriver som Sunniva Lye Axelsen. De kvinnelige hovedpersonene hennes er desperate, fintfølende og urokkelige. Nattsvart humor, drivende spenning og vakkert språk gjør Herfra til Hiroshima til en høylitterær stalker-roman.

Omslagsdesign: Anders Bergesen

Last ned høyoppløselig omslag her.

Add To Cart
Noe så sjeldent som en strålende poetisk stalker-roman. ... Hvordan det allmenngyldige finnes også i det helt sære, er kanskje det som utmerker seg aller mest i Sunniva Lye Axelsens strålende femte roman. (Terningkast fem)
— Torgeir Holljen Thon, Fædrelandsvennen
Sunniva Lye Axelsen kaster komisk lys over omsorgsinstitusjonens traurige mørke. ... Ingrids mørke familiehistorie, hennes vaskenevroser og hennes voksende besettelse overfor Thomas’ frigjorte venninne Ida er bare noen av elementene som skaper spenning og bevegelse i romanen.
— Vilde Sagstad Imeland, Morgenbladet
Eg vil absolutt meine at Herfra til Hiroshima er leseverdig. Dei beste delane av boka er både til å humre av og til å grøsse over.
— Hilde Vesaas, Dag og Tid
I likhet med det øvrige forfatterskapet er også «Herfra til Hiroshima» av Sunniva Lye Axelsen (f. 1980 i Stavanger) skrevet med autoritet og innsikt, galgenhumor og svart realisme, og med et språk som veksler mellom det praktfullt vulgære og det uforklarlig vakre. (Terningkast fem)
— Sigmund Jensen, Stavanger Aftenblad
En rimelig mørk, men genuint morsom fortelling om en hjelpepleier som hater folk nesten like mye som hun hater sitt eget liv. ... Alle med innsidekjennskap til norsk helse- og sosialvesen vil nikke og smile gjenkjennende til mye her, mens alle vil kunne sette pris på glitrende beskrivelser og klok medmenneskelig innsikt.
— Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen
Uten tvil burde jeg ha lest romaner eller noveller av Sunniva Lye Axelsen tidligere. Kritikere som Sigmund Jensen og Ane Farsethås, eller Marta Norheims bok «Oppdateringar frå lykkelandet» (2017), burde for lengst overbevist meg om hennes unike evne til å blande litterære klisjeer med humor og vold på innsiktsfulle måter. ... Underveis viser Sunniva Lye Axelsen også hvor god hun er til å skrive dialoger. Ingrids evne til å avbryte eller forandre retninger på samtaler er uimotståelig.
— Tom Egil Hverven, Klassekampen Bokmagasinet
Det unike persongalleriet gjør «Herfra til Hiroshima» til medrivende lesning fra første stund. Axelsens mørke humor og satiriske snert kommer tidlig fram, blant annet i en hysterisk scene fra Helse- og Sosialetatens over middels dekadente julebord.
— Håvard Røsæg, NRK
Det er et drivende, nesten forrykende fall Sunniva Lye Axelsen skriver om i Herfra til Hiroshima. Ikke bare det, det er et fall med en stram språkbevissthet.
— Karen Frøsland Nystøyl, Vårt land
Herfra til Hiroshima er en ellevill beretning om hjemmehjelpen Ingrid ”som jobber i en liten drittkommune”. Her er det i det hele tatt mye dritt, og enda mer godt språk og presise observasjoner.
— Ingvar Ambjørnsen
Herfra til Hiroshima er en velskrevet historie som tar mennesket på alvor. Den er underholdende og absolutt en roman jeg vil anbefale for late dager i solsengen.
— Tine Sundal, tinesundal.blogspot.com
Axelsen skildrer bevegelsene i sinnet på en forbilledlig måte, det er til å føle på, det fragmenterte, kaoset, vrangforestillingene. ... Romanen er et overflødighetshorn av situasjoner, observasjoner, dialoger, knallgode språklige formuleringer, skarpe observasjoner, og den er mørk, ja, men denne må du absolutt bare lese.
— Anita Ness, artemisiasverden.blogspot.com