Fra jorden roper blodet

Fra jorden roper blodet

0.00

Birger Emanuelsen

ISBN: 9788210053429
Pris: kr 329,–
224 sider
Utgitt: 2014

Tallak Nybuen skadeskyter en reinsdyrbukk, og i jakten som følger, faller han om. For å overleve natten tar han seg til stølen som hans far har leid ut til en jeger nede fra kysten. 

Neste dag drar de to mennene sammen ut i fjellet for å finne bukken. Turen vekker minner fra Tallaks oppvekst; morens uforklarlige fravær, ham selv og faren alene på den lille gården, følelsen av å være fanget i den trange dalen, i det evige slitet. Natten er kommet med snø, turen blir tung, og etter hvert som de søker over den tomme vidden, blir det klart at det er mer enn det skadeskutte dyret som knytter de to sammen. 

Fra jorden roper blodet er en konsentrert roman, rik på kjærlighet. Gjennom et lite og levende persongalleri vikles det ut en stor fortelling - om familie og arv, sannhet og løgn, om hvilke historier som former våre liv, og om hvordan alt kunne vært annerledes.

Da Birger Emanuelsen debuterte med novellesamlingen For riket er ditt i 2012, ble boken av flere anmeldere trukket frem som en av årets beste. I sin første roman henter han igjen inspirasjon fra de grunnleggende og store fortellingene.  
 

Quantity:
Add To Cart
En bok som lever lenge [...]. Nærmest som en David Vann, eller en Cormac McCarthy, går Emanuelsen til ytterpunktene av tilværelsen.
— Torolf Kroglund, Agderposten
Birger Emanuelsen er et navn man skal merke seg [...]. [Hans] andre bok er en innsiktsfull og følsom skjebnefortelling om folk som mangler de rette ordene og om liv som kunne blitt helt annerledes om bare noen hadde fortalt.
— Anne Merethe K. Prinos, Aftenposten
Stor autoritet og kraft [...]. Dette er ein roman om sterke band mellom menneske som ikkje er flinke til å finna ord på kjenslene sine [...]. Birger Emanuelsen seier det som tarvst, og teier om det uturvande. Det er ein god metode.
— Odd W. Surén, Dag og Tid
En vakker og uhyggelig bok [...]. Emanuelsen har et hardt språk med til tider fantastisk treffende billedbruk.
— Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv
På mange måter er dette en helstøpt roman. Birger Emanuelsen har et profesjonelt og presist språk med et eget grep om natur- og menneskeskildringer [...]. Emanuelsen bekrefter at han er stilsikker som få.
— Cathrine Krøger, Dagbladet
En original stemme [...]. En bok som på sin særegne måte får det til å gro i norsk samtidslitteratur.
— Bok i P2
Stemningen er tett og intens, tidvis anspent, nervepirrende og uhyggelig, som om noe fryktelig når som helst kan inntreffe, i tillegg til en utpreget maskulinitet med gjennomgangsmotiver som jakt og jord og vill natur, som forsterkes av en hard og effektiv prosa, og slående bildebruk.
— Sigmund Jensen, Stavanger Aftenblad
Historien om Tallak skiller seg ut fra det aller meste av norsk fiksjonslitteratur, uten å slå på noen stortromme. Den skiller seg ut simpelthen i egenskap av sin åpenbare litterære kvalitet.
— Espen Grønlie, Le Monde diplomatique
Birger Emanuelsen - navnet er ikke så kjent ennå. Men det fortjener det å bli. For debuten ble han blant annet rost for sin «språklige smidighet», og det er ikke noe dårlig uttrykk. Men samtidig som han former bildene så varsomt, meisler han dem fast med veldig kraft.
— Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad
Høyst lesverdig­ romandebut ... Fra jorden ­roper blodet er nyskapende og den fenger.
— Astrid Fosvold, Vårt Land
Språket stråler av energi: Det puster, svetter og drar leseren inn. De to første kapitlene er så flotte at de nærmest rettferdiggjør utgivelsen alene.
— Anders Sundstøl Bjørkheim, Universitas
En fascinerende og spennende fortelling. Forfatteren forteller godt i et stødig språk.
— Emil Otto Syversen, Fædrelandsvennen

Fra jorden roper blodet i media:

Les utdrag fra Fra jorden roper blodet på Harvest sine nettsider.

«Om å reise hjem» - les Birgers essay på Harvest her.

Les intervju med Birger på Daniel Milfords blogg.

Bokblogger Line Tidemand har intervjuet Birger.