Før jeg brenner ned

Før jeg brenner ned

0.00

Gaute Heivoll

ISBN: 9788210051180
Veil. pris: kr 379,-
304 sider
Utgitt: 2010

Søndag, 4. juni 1978. En pyroman går løs i Finsland, et stykke utenfor Kristiansand. I en hel måned har han herjet, og frykten stiger i den lille bygda. KRIPOS har sammen med det lokale politiet etablert base i den gamle kommunestyresalen. "Men dette er jo galskap," hvisker folk til hverandre. Pyromanen må tas, men sporene er få. 

Dagen etter vil det hele være over, men først etter den verste natten av dem alle. 

Den samme søndagen blir det ført en gutt til døpefonten i Finsland kirke. Den gutten heter Gaute Heivoll. Og med denne forbindelsen som utgangspunkt rekonstruerer Før jeg brenner ned det som hendte våren 1978, og det som skulle vise seg å være en av Norgeshistoriens mest omfattende og dramatiske pyromansaker. Hvem var mannen som tente på? Hvorfor gjorde han det? Og hva med gutten som ble døpt den dagen, og som hele sitt liv har levd med historien om brannene? Hva ble det av ham?
  
Gjennom å legge fortellingen om pyromanen ved siden av sin egen, åpner Gaute Heivoll på mesterlig vis for galskapen i et hvert menneskes liv. For hvor mye skal egentlig til før man går til grunne? Før man selv står i fare for å ødelegge alt? 

Før jeg brenner ned er en usedvanlig historie, og sjeldent rystende roman, om flammene i ens eget liv.

Gaute Heivoll ble tildelt Brageprisen 2010 for Før jeg brenner ned

Quantity:
Add To Cart
En av de beste bøkene jeg noen gang har lest (...) Han klarer så fint å formidle kicket det gir å tenne på et hus. Vi forstår hans fascinasjon for brannen og heten og alt det som skjer i en brann. Det syntes jeg var veldig godt gjort. En pyroman sett fra innsiden, og den er veldig velskrevet.
— Karin Fossum
Gaute Heivolls nye bok er rå forteljekunst av beste merke, ei eksistensiell skrekkhistorie frå den fremste blant dei unge.
— Edvard Hoem
Det har vært en nifs fryd å lese Gaute Heivolls medrivende roman om brannstifteren som rystet hans hjembygd i 1978. Før jeg brenner ned viser på ny at Heivoll er et sentralt navn i sin generasjon og en av de betydelige forfattere i norsk samtidslitteratur. Romanen har alle forutsetninger for å bergta leserne og bli Heivolls avgjørende gjennombrudd.
— Hans Herbjørnsrud
...noen meget få av oss har både det nødvendige talentet, og også motet og galskapen som skal til for å kunne vie hele sitt voksne liv til Romanen, Novellen, eller Diktet. Gaute Heivoll er en slik. En ung forfatter med stor F.
— Ingvar Ambjørnsen
Det er bare august, og likevel tør jeg påstå at Gaute Heivoll har skrevet en av høstens beste romaner (...) Sammenflettingen av de ulike fortellingene og tidslagene er suverent gjort (...) Romanen utvider perspektiver på begreper som hukommelse og erindring, den viser hvordan vår nære historie fortsatt lever og kan holdes levende. Dessuten blir et lite lokalmiljø i indre Agder, både folk og land, tegnet med kjennskap og kjærlighet. Det er imponerende godt og vakkert gjort.
— Anne Cathrine Straume, NRK
La meg slå fast først som sist: Dette har vært en leseopplevelse av de helt store. Romanen har både nerve og intensitet, og den fenger meg fra begynnelse til slutt. Den er glitrende godt skrevet. Vi har med en forfatter å gjøre som må høre til de beste norske fortellerne i dag. Denne boken er en virkelig godbit for alle som setter pris på høyverdig litteratur.
— Audun Mosevoll, DagenMagazinet
(...) med den intense, betakende og sterke «Før jeg brenner ned» plasserer han seg blant de aller fremste av de nye, unge norske samtidsforfatterne. Det er lenge mellom hver gang man leser litteratur som til de grader tar strupetak på en som denne dobbeltbiografiske skildringen der forfatteren forsøker å finne svar på hva som skaper et menneske (...) Det snakkes mye om det selvbiografiske draget i norsk samtidslitteratur. Karl Ove Knausgårds «Min kamp» selvsagt, og Thomas Espedals «Imot kunsten» som eksponenter. Gaute Heivolls «Før jeg brenner ned» er om mulig hakket bedre. Han må leses!
— Finn Stenstad, Tønsberg Blad
En av årets beste (...) litterært slektskap er blitt påpekt til både Hans Herbjørnsrud og Tarjei Vesaas. Men kanskje det er enda mer nærliggende å trekke linjen til Per Petterson (...) her stemmer alt for Gaute Heivoll; det er en høyst dramatisk historie med utgangspunkt i en autentisk ramme, en spennende fortelling, en vesentlig tematikk og en dempet stil med en intensitet og fylde som det er sjelden en opplever maken til.
— Hamar Arbeiderblad
Gaute Heivoll er som djervt visuell forteller ikke redd for å kaste seg ut på de sytti tusen favners dyp. Det gjør at han skriver mer enn leseverdig.
— Terje Stemland, Aftenposten
(...) en fortelling om kunstens vesen, og en intelligent, reflektert og vakker kommentar til forholdet mellom fiksjon og virkelighet (...) en nervepirrende formfullendt roman. Om barndomslandskap. Om tunge skjebner. Om sambygdingen som hundre år tidligere ble sprengt i lufta av dynamitt, og moren som samler restene av sin sønn (...) Bedre kan det ikke gjøres.
— Cathrine Kröger, Dagbladet
Isnende godt om pyroman
— Sindre Hovdenakk, VG (Terningkast seks)
(...) en nærmest besettende fortelling. Den har skildringer til å gispe av, og partier av stor skjønnhet, den har skildringer til å bli uvel av, og et spenningsnivå som holder leseren fanget helt til slutt. Gaute Heivoll har levert et storverk.
— Emil Otto Syvertsen, Fædrelandsvennen (Terningkast seks)
Nådeløst spennende og nær sagt fullkomment fortalt om flammer, foreldre og den tynne grensen mellom sykt og friskt (...) Slutten er overraskende, og gir oss ytterligere et argument for hvorfor akkurat denne historien fortelles. Av akkurat denne forfatteren. Som om vi skulle trenge det.
— Annette Orre, Dagsavisen
I al­l­e hans rom­aner har Heivol­l­s skrift sø­kt m­ot dette u­hø­rte, og gitt stem­m­e til­ det u­synl­ige. Czesław Miłosz skriver i et dikt at han ser på seg sel­v som­ en «sekretær for det u­synl­ige». Det sam­m­e ku­nne m­an si om­ Heivol­l­, som­ m­ed Før­ jeg br­enner­ ned har skrevet en av årets beste norske rom­aner.
— Gabriel M. V. Moro, Morgenbladet
Han er en ekstremt seende forfatter som oppviser en uhyre velutviklet melodisk teft for det kanskje fåmælte, men like fullt uendelig komplekse mellommenneskelige samspillet. I like sansevar grad levendegjør han det bølgende, skogfylte landskapet i indre Agder så leseren i enhver forstand føler seg forflyttet til handlingens sentrum (...) sjeldent god.
— Pål Gerhard Olsen, Bergens Tidende
Den er en uventet sidesnuer, en slags emosjonell thriller: Du vil ikke vite hvordan det går, for det skjønner du, men du blir nysgjerrig på hvordan hovedpersonene ville tenke og føle og reagere. Den er observant og følsom og full av ettertenksomhet og veldig, veldig god.
— Inger Merete Hobbelstad, Dagbladet
Den krimaktige historia om pyromanen er medrivande fortalt og porsjonert ut med stø hand. Det er mange menneskelagnader og historier mellom permane på denne romanen; men på meisterleg vis speglar Heivoll ei historie i ei anna, skaper samanheng, men også brot i teksten; han rister nøye oppmålte delar spenning og refleksjon i eit heilt eige blandingsforhold. Resultatet er ei medrivande reise mellom og i menneske.
— Sofie Braut, Stavanger Aftenblad
Om det er inspirasjonen fra virkeligheten som har gjort personskildringene usedvanlig levende og spennende, er ikke godt å si. Men det er liten tvil om at boken her når et toppnivå og avslører usedvanlige litterære evner hos Heivoll. Det er nært, personlig og rørende, uten å bli sentimentalt (...) Boken anbefales på det varmeste.
— Bent Johan Mosfjell, Bokavisen
Gaute Heivoll er grenselaust god til å skrive om kva menneska gjer med grensene sine.
— Ingvild Bræin, Dag og Tid
Heivoll blåser både ild og villskap, savn og fortvilelse, stolthet og kjærlighet inn i historien. Lukten av røyk og desperasjon ligger tykk mellom sidene (...) Gjennom historien påpeker forfatteren en hel del om enkeltmennesket, om styrken både i kjærligheten og de iboende ødeleggende krefter. Særlig gripes man av beskrivelsene gjennom pyromanens mor, som gradvis ser og til slutt forstår. Før jeg brenner ned er intens og insisterende, med noen sekvenser som riktig fester seg.
— Stina H. Roland, Oppland Arbeiderblad (Terningkast fem)
Før jeg brenner ned er eit sviande stykke litteratur (...) Heivoll ser seg sjølv i lys av pyromanens flammar. For pyromanen enda det i galskap. Kunne det same ha skjedd med han sjølv? Parallellen kunne fort ha tippa over i ei historie om genialitet og galskap. Heivoll blir ikkje gal, han blir ein genial forfattar (...) Med Før jeg brenner ned plasserer Gaute Heivoll seg som eit markant namn i den norske samtidslitteraturen.
— Alf Kjetil Walgermo, Vårt Land
...ei bok du blar videre i sjøl om klokka går og du skal på jobben dagen etter. Det er nesten så du brenner litt som leser også (...) Prosaen er enkel og liketil, men med en kraft over fortellingen som ikke er hverdagskost i norsk samtidslitteratur (...) Heivoll viser at han er forfatter hinsides underholdningssjangeren.
— Jan-Erik Østlie, Magasinet Aktuell
Gaute Heivoll har skrevet sin beste bok med « Før jeg brenner ned » (...) Personlig synes jeg nettopp den initielle viljen til å krysse grensene og nettopp utlevere skyggesidene av både seg selv og de som er rundt en er spesielt interessant.
— Torolf E. Kroglund, Agderposten (Terningkast 5)
Dette var mitt første møte med denne forfatteren, og det kommer ikke til å bli det siste. Gaute Heivoll er spådd en lysende litterær framtid, og med denne boka har han satt sitt merke i stein.
— Ellen Enger-Medlie, Vestfold Blad
Boken er en utilslørt selvbiografisk oppvekstskildring.
— Fartein Horgar, Adresseavisen
Han bruker nøkternt språk og konkrete datoer og steder, som gjør det ganske virkelighetsnært. Jeg kunne virkelig kjenne at det var lukt av brann i lufta (...) Min oppfordring er; les romanen og sjekk brannvarsleren før du legger deg i natt.
— Ole-Asbjørn Friesl, Telemarksavisa
Gaute Heivoll vant nylig Brageprisen for årets beste norske skjønnlitterære roman. Man trenger ikke være enig med juryen, for å anbefale Heivolls vanskelige roman på det varmeste.
— Bjørn O. Mørch Larsen, Bergensavisen (Terningkast fem)
Før jeg brenner ned forteller en svært usedvanlig og forskrekkelig historie på en aldeles fremragende måte. Det er en rystende og engasjerende roman fra en forfatter som med denne boken tar skrittet opp i elitedivisjonen i norsk litteratur. Helt klart en av høstens beste romaner!
— Peter Ohlson, Leserglede.com
Över huvud taget är Heivoll främst intresserad av människor, och personteckningen balanserar suveränt mellan inlevelse och undran. Och varje människa är en berättelse – intrasslad i andras berättelser och oavslutad.
— Erik Bergqvist, Svenska Dagbladet
Och vilken tur, jag gillar den så väldigt mycket.
— Bokhora.se