Endelig skal vi le

Endelig skal vi le

0.00

Birgit Alm

ISBN: 9788210055430
Pris: 349,–
238 sider
Utgitt: 2016

«En edderkopp spinner en tråd i vinduet, over bunken med regninger. Edderkopper er det plenty av, ubetalte regninger like ens. To av dem er purringer. Et varsel om inkasso på telefonregningen ligger også der. Jeg smeller inkassovarselet mot edderkoppen, gjentatte ganger, til den
er klint utover arket.»

Elinor Nor er alenemor og student, og hver dag er en bitter kamp. For å få pengene til å strekke til. For å være en god mor for en unge som vokser opp i et nabolag der alle har Playstation, nye klær og alt annet de måtte trenge. For å bevare et fnugg av integritet i møte med husverter, naboer og NAV, der hun befinner seg i et av fattigdomsspiralens mange paradokser: stoltheten hun kjemper så hardt for å opprettholde, gjør det umulig å svelge skammen ved å be om hjelp.

Endelig skal vi le er en skeiv rapport fra et lite skildret samfunnslag, spekket med skarpe observasjoner og mørk humor.

 

Last ned høyoppløselig omslag her

Add To Cart
Alm fortjener honnør for å være en av svært få som bringer erfaringer med den relative fattigdommen som faktisk finnes i Norge, inn i norsk samtidslitteratur. ... Dette er arbeiderlitteratur, og Alm skriver seg inn i denne tradisjonen på en selvstendig og overbevisende måte.
— Bjørn Ivar Fyksen, Klassekampen Bokmagasinet
Original, kritisk hardtslående, kraftfull og øm. [...] Med romanen fremstår Birgit Alm som en ny spenstig og markant stemme i samtidslitteraturen.
— Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad
Endelig skal vi le er tittelen på Birgit Alms upretensiøse, beint-fram, lettleste og likande førsteroman. Med sitt enkle språk og sin hverdagsrealisme i underklasseperspektiv treffer den midt i underklassens, fattig-Norges, hverdagslige samtid, der gapet mellom velhavende og fattig er i ferdig med å vokse til en uoverkommelig avgrunn.
— Jan Askelund, Stavanger Aftenblad
Debutroman med tæl og trykk. ... Interessant som personlig drama og som tids- og samfunnskommentar.
— Maya Troberg Djuve, Dagbladet
Birgit Alms solide debut skildrer fattigdom på norsk med trass og bitter humor.
— Merete Røsvik Granlund, Dag og Tid
Elinor Nor er et norsk tabu: Hun er fattig. Arbeidsledig, alenemor, religionshistoriestudent via Nav-systemet. .. .Alm skildrer denne tilværelsen med konkret troverdighet.
— Karen Frøsland Nystøyl, Vårt land
Det skrives ikke mange romaner om et miljø som dette. Alm gjør det med kløkt og forstand. Hun balanserer fint mellom noe som kunne ha blitt klissent, melodramatisk og pinlig – men som isteden virker realistisk og modent.
— Jan-Erik Østlie, Frifagbevegelse
Møtene med andre mennesker er dominert av skam over fattigdommen, og ut fra dette oppstår noen av de sterkeste øyeblikkene i boken. ... Endelig skal vi le er en betimelig påminnelse fra en stemme vi ikke ofte hører i norsk offentlighet.
— Ine Lavik, Littkritikk.no