En fremmed i verden

En fremmed i verden

0.00

Simon Stranger

ISBN: 9788210052736
Pris: kr 379,–
450 sider
Utgitt: 2012

Seksten år gamle Noah bor i et av Cape Towns bedre strøk. Han er en svart adoptert gutt, i en hvit verden, et barn av det nye Sør-Afrika – regnbuenasjonen. Men likevel tvinger spørsmålet seg fram: Hvor kommer han egentlig fra? Kanskje svaret befinner seg i den store slummen utenfor byen. En tilfeldighet setter ham på sporet, og Noah begir seg ut på sitt liv reise.

Vinteren 1652 heiser Jan van Riebeck seil mot Kapp. Han har fått i oppdrag å etablere en handelsstasjon på sydspissen av Afrika for Det nederlandske ostindiske kompani. Men både reisen og oppdraget blir langt vanskeligere enn han hadde forestilt seg. Kan han stole på de innfødte, og på sitt eget mannskap?

På midten av 90-tallet seiler Simon Stranger over Atlanterhavet i en liten båt. Overfarten er dramatisk, men de klarer det til slutt. Vel fremme på Trinidad får han nyheten om at faren hans er dødssyk. Simon drar hjem og sitter ved farens seng i seks uker. Vil han komme til å overleve? 

Adele vokser opp i et delt Sør-Afrika, og sammen med familien sin blir hun tvunget til å bosette seg i slummen utenfor Cape Town. Sakte men sikkert blir hun en del av motstandsbevegelsen mot apartheid, noe som til slutt får skjebnesvangre konsekvenser. 

«Mannen i passkontrollen var kledd i militæruniform og smilte bredt da han så navnet mitt. – So what have we here ...? sa han og lo kort, som om han hostet. – A stranger?! Well, fortsatte han med et bredt smil, – Welcome mr. Stranger.»

En fremmed i verden består av fire dramatiske historier, som samtidig henger sammen på et gripende og originalt vis. Romanen beveger seg langt både i tid og rom, mellom fiksjon og virkelighet, og hele tiden er det noe som står på spill, for karakterene, og ikke minst, for forfatteren selv.

Quantity:
Add To Cart
Befriende aktuell fortelling [...] Engasjementet og en grunnleggende opplevelse av å bli til gjennom en vev av historie, tid og hendelser er svært godt gjort.
— Mari Nymoen Nilsen, VG
Tre livsskjebner på forskjellige steder på kloden og i forskjellige tider veves sammen i en kompleks og spennende roman. Mens mange romaner handler om identitet, er det få som får leseren til å sette spørsmålstegn ved sin egen identitet med samme kraft som denne.
— Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv
fantastisk å lese
— Simon Stougaard Olsen, Studvest
en modig og interessant bok om adopsjon
— Marius Wulfsberg, Klassekampen
Enkeltvis er disse fortellingene gode, og overgangene mellom dem både elegante og relevante.
— Cathrine Krøger, Dagbladet
En fremmed i verden er ikke bare en svært ambisiøs roman om forbindelse og isolasjon, men den er også håndverksmessig godt utført og med betydelig klokskap.
— Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv
Vel brukt forfattergrep: Simon Strangers historiske bevissthet løfter boken ut av det selvbiografiske grepet. [...] En vellykket roman.
— Espen Grønlie, Morgenbladet
Fascinerande puslespel [...] Mange bør finne fram til Simon Strangers forfattarskap.
— Oddmund Hagen, Dag og Tid
Følelsen Stranger beskriver av å være en fremmed i verden - med referanse både til sitt navn og sine forfedres adopsjonshistorie - er et annet selvbiografisk motiv som smelter veldig fint inn i romanen som helhet.
— Jorunn Økland, Vårt Land
En fremmed i verden, består av flere ulike historier som henger sammen på en elegant måte, uten noen form for kronologisk rekkefølge. [...] En fascinerende roman som stiller mange eksistensielle spørsmål. Godt språk. Anbefales!
— Mona Thorjussen, Porsgrunns Dagblad