De utvalgte

De utvalgte

0.00

Steve Sem-Sandberg

Oversetter: Bjørn Alex Herrman
ISBN: 9788210054372
Pris: kr 399,–
Utgitt: 2015

Adrian Ziegler er barnet ingen vil vite noe av. Faren er borte, og moren klarer ikke å ta vare på ham. I tillegg regner myndighetene ham som «rasemessig degenerert». Det forteller i alle fall dokumentene som til slutt får ham innlagt på Spiegelgrund, en del av det store sykehuskomplekset Steinhof i Wien. Han er 13 år. Året er 1941. Her arbeider også Anna Katschenka. Hun er ingen glødende tilhenger av det nye regimet i Østerrike, men likevel en pliktoppfyllende, arbeidsom sykesøster som trenger reglene og rammene klinikken kan gi henne. 

Gjennom de to karakterene skildrer Steve Sem-Sandberg et helt univers, et nazistisk mikrokosmos, så å si, der ofre og gjerningsmenn fremstilles med en innlevelse som bare gjør leseropplevelsen enda sterkere og mer rystende. 

Quantity:
Add To Cart
De utvalgte er rik på dramatikk og på personar som er skildra med sterk innleving, medkjensle og humanitet. Det er ein roman med skikkeleg driv.
— Marta Norheim, NRK
En mester i innlevelsens kunst.
— Nils Schwartz, Dagens Nyheter
Den gamle sannheten om at virkeligheten er mer fantastisk og forferdelig enn litteraturen, gjør seg gjeldende i Steve Sem-Sandbergs nye dokumentarroman. Det som gjør De utvalgte god, er - i tillegg til de litterære kvalitetene - dens utvidelse av historiene vi allerede kjenner.
— Carina Elisabeth Beddari, Morgenbladet
Et litterært mesterverk i internasjonal klasse.
— Christer Enander, Helsingborgs Dagblad
En intelligent og presis framstilling av hvordan omstendighetene og de politiske vilkårene gjør oss til ofre og gjerningsmenn.
— Turid Larsen, Dagsavisen
Rått og godt om eutanasiprogrammet til nazistane.
— Bjarne Tveiten, Fædrelandsvennen
En tekst som på sitt beste makter å bringe leseren tettere på nazismens vesen enn noe annet skjønnlitterært verk jeg kan huske å ha lest siden – la oss si – Sebalds Austerlitz. Det er et betydelig kunststykke.
— Geir Pollen, Klassekampen
De utvalgte er, til tross for det programmatiske i boken, en prestasjon som også imponerer ved sin empatiske tegning av mennesker på alle sider. Selv de mange barna er tydelige karakterer.
— Rune Hallheim, Aftenposten
Den som ikke blir rystende berørt av De utvalgte, må være forherdet til det immune.
— Jan Askelund, Stavanger Aftenblad