Blod på hvit rose

Blod på hvit rose

0.00

Dag Skogheim

ISBN: 9788210051999
Pris: kr 349,–
Utgitt: 2012

I februar 1943 hører Dag Skogheim ordet «Ftisis» for første gang. Da er han fjorten år og står på et legekontor der han blir diagnostisert med sykdommen mer kjent som tuberkulose. Ftisis, tuberkulose, tæring, det er flere ord på den samme, alvorlige, skremmende og tabubelagte sykdommen. Fra dette punktet blir Skogheims skjebne bestemt. I elleve år er han syk med tuberkulose, og er innlagt på flere sanatorier, i tillegg til at han blir operert. Samtidig med sykdommen utvikles imidlertid det andre viktige aspektet i livet hans, nemlig litteraturen. Det er på sanatoriene han leser, det er her han møter mennesker med ulike skjebner og hører deres historier - og lidelser.

I voksen alder har store deler av Skogheims forfatterskap kretset omkring sykdom - særlig tuberkulose - og kunst. Høydepunktene i så måte er romanen Tæring (1988) og Sanatorieliv (2001), som han ble tildelt Sverre Steen-prisen og Havmann-prisen for. Blod på hvit rose er den siste boken i denne trilogien om tuberkulosens plass i historien, og i Dag Skogheims liv. 

Quantity:
Add To Cart
Engasjerende og godt skrevet og viser at selv en bok om full av død, sykdom og lidelse kan være god lesning.
— Jon Åge Fiskum, trønder-Avisa (terningkast 5)
Jeg liker virkelig denne boken. Det er noe med erindringsmangfoldet. Boken viser oss glimt av et Norge som for lengst er borte.
— Drude von der Fehr, Klassekampen
Erindringer preget av letthet og overskudd avslutter imponerende trilogi om tuberkulosen i Norge.
— Turid Larsen, Dagsavisen
En friskhet i stilen og et engasjement som smitter over på leseren.
— Stein-Arve Myrbakk, Rana Blad
Nært, kunnskapsrikt og balansert fra Norges tuberkuloseinstitusjoner.
— Sigmund Jensen, Stavanger Aftenblad
Vel verdt å lese, kanskje nettopp for ungdom.
— Øivind Larsen, Tidsskrift for Den norske legeforening