Amundsen. En roman

Amundsen. En roman

0.00

Espen Ytreberg

ISBN: 9788210055133
349,-
235 sider
Utgitt 2016

I september 1912 står Roald Amundsen på høyden av sin karriere. I underkant av et år tidligere hadde han nådd Sydpolen, og slått engelskmannen Robert Falcon Scott i et dramatisk kappløp. Nå skal seieren krones. Foran et fullsatt Cirkus Verdensteater i Vika skal han holde sitt første foredrag, med kongen og hele Norges elite tilstede. Men hvorfor står det en tom plass på første rad? Og hvorfor er det så vanskelig å nyte publikums begeistring?

Amundsen. En roman forteller historien om den berømte sydpol-ekspedisjonen med et nytt blikk. Sett gjennom Roalds øyne kommer leseren tett på de enorme hindringene ekspedisjonsmedlemmene måtte forsere for å nå målet, og der ikke landskapet nødvendigvis er den største. Men romanen undersøker også berømmelsens pris. For etter at han har kommet hjem, og foredragsturneen tar til, begynner Roald å miste eierskapet til sin egen fortelling. Hva var det egentlig som skjedde?

Add To Cart
Boka er i det store og hele godt fortalt, men sterkest er de partiene som skildrer strabasene under ferden mot polpunktet. Her lever teksten, Ytreberg skriver fram angsten, slitet for å komme fram til neste depot, han skriver tidvis så det er en svir, og man griper seg i å tenke at det knapt er til å fatte at noen frivillig har utsatt seg for slike prøvelser og holdt ut. ... Ytreberg kommer godt fra det i sin debut, og viser - i sine beste stunder - at han definitivt har noe å fare med.
— Ørjan Greiff Johnsen, Adresseavisen
Ytreberg klarer på en fin måte å få frem stemningen og atmosfæren, og han har brukt et rikt kildemateriale. ... Absolutt en leseverdig roman.
— Thorstein Buer, Demokraten
Ytreberg tilfører følelser og stemninger til menneske og natur på en måte som kan gjøre polarikonets historie, vår historie, tilgjengelig og interessant for nye generasjoner.
— Maya Troberg Djuve, Dagbladet
Det er en interessant og spennende historie, både om et eksepsjonelt menneske, og om en verden som har endret seg.
— Anne Cathrine Straume, NRK
Amundsen er en fantastisk liten roman. Fordi den er velskrevet – Ytreberg er en elegant og moden forteller – men først og fremst fordi den gir oss et blikk bak den nasjonalforherligende heroismen som omkranser store menns bragder og bringer dem ned på samme nivå som oss andre dødelige.
— Kjetil Røed, Littkritikk.no