Brooklyn (P)

Brooklyn (P)

0.00

Colm Tóibín

Oversetter: Bodil Engen
ISBN: 9788210055423
Pris: kr 149,–
305 sider
Utgitt: 2016

Det er harde tider i Irland på 1950-tallet. Arbeidsløsheten er høy, og i likhet med mange i jevnaldrende har unge Eilis Lacey vanskeligheter med å skaffe seg arbeid. Da det dukker opp en jobbmulighet i USA, har hun ikke annet valg enn å dra.

Eilis forlater familien og setter kursen mot New York. Overgangen fra landsbyliv til storbyliv er krevende, og i begynnelsen føler hun en overveldende hjemlengsel. Men sakte men sikkert vender hun seg til sin nye tilværelse i Brooklyn. For første gang har hun skapt seg et eget liv, uavhengig av familieforpliktelser.

Tragiske nyheter kaller henne imidlertid tilbake til Irland, hvor hun blir stilt overfor et smertefullt valg mellom kjærlighet i hjemlandet og løfter hun har inngått på den andre siden av Atlanterhavet.

Brooklyn er en fortelling om kjærlighet og tap, om familie og karriere og om det hjerteskjærende valget mellom personlig frihet og følelsen av plikt.

Med Eilis Lacey har Colm Tóibín skapt en bemerkelsesverdig hovedperson, og med Brooklyn en roman med sterk emosjonell kraft. 

Quantity:
Add To Cart
Tóibín er ein meister i å skildre våre vanlige liv og alle våre vanskelige val (...) Eg las boka no nettopp, og sjølv om eg forsøkte å spare på ho, måtte eg bare ta ho med meg og lese vidare. For ein fryd med ei bok der kvar setning er skikkelig smidd, der kvar tanke er på rett plass og kvar scene endar akkurat i tide.
— Frode Grytten
Det hele faller liksom så naturlig for dikteren, det finnes intet påfallende eller tilstrebet ved skriften, Tóibín lekker sobre ord (...) Colm Tóibín har med Brooklyn tilføyd enda en bestanddel i et fascinerende forfatterskap.
— Terje Stemland, Aftenposten
Romanen Brooklyn tar tak i deg fra første side (...) Han er forøvrig uforskammet dyktig til å skildre livet, dette store og underlige, som skjer mens du minst venter det. (...) Det ligger en nakenhet i fortellingen om Eilis, en sårhet som gir meg assosiasjoner til Bruce Springsteens “The River”.
— Anne Cathrine Straume, NRK
Få menn skriver like godt om kvinner som Colm Tóibín (...) Kvaliteten ligger i enkelheten og de sannferdige skildringene av menneskelige følelse og konflikter.
— Gabriel M. V. Moro, VG (Terningkast fem)
Fortellingen er uforutsigbar helt fram til romanens siste side. Colm Tóibíns prosa gjengir presist ulike språkspill, mellom generasjoner, kjønn, etnisitet og klasser på veien mellom Irland og USA (...) Til siste side holder Tóibín leseren fast i romanens favntak.
— Tom Egil Hverven, Klassekampen
Med Brooklyn viderefører Colm Tóibín den estetiske realismen fra Mesteren, og påkaller både Henry James og Jane Austen. Iren Colm Tóibíns mesterskap handler først og fremst om den språklige finfølelsen som han behandler sine romanpersoner med. Det er sjelden at så delikate og dempede virkemidler åpner opp for så mye rom, stemning og presisjon som Tóibín skaper i Mesteren og Brooklyn.
— Johnny Halberg, Morgenbladet
Med sitt lavmælte språk klarer forfatteren å få frem nydelige person- og miljøskildringer.
— Porsgrunns Dagblad
(...) hans enkle, temmelig underkjølte prosa, på eller mellom linjene, formidler en rekke motstridende følelser – savn, sorg, fortvilelse, emosjonell ambivalens, melankoli, erotisk spenning, stille hverdagslykke, intens sjeleuro (...) Det er derfor ikke vanskelig å skjønne hvorfor denne lite prangende, omhyggelig modulerte, godt oversatte romanen er blitt tildelt Costa Book Award.
— Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad
Tóibín er rett og slett en fantastisk historieforteller og en språklig tryllekunstner. Han klarer å gjøre et tilsynelatende ganske vanlig kjærlighetsdilemma til en uimotståelig klassereise der språk, kjønn, rase og generasjoner flettes inn på det mest naturlige vis.
Når han i tillegg vever inn ingredienser som sorg, erotikk og fortvilelse er Brooklyn bare nødt til å bli en publikumsvinner som faktisk klarer å holde på leseren hele veien gjennom.
— Eva Nyhaug, Moss Avis
Dette er en nydelig liten bok , vakker og rørende.
— Asbjørn Ringen, Gudbrandsdølen Dagningen
Det er denne type litteratur som feier inn på salgslistene og tar leserne med storm.
— Finn Stenstad, Tønsberg Blad
Romanen er et vakkert portrett av Eilis Lacey (...) Det er en særegen 50-talls koloritt over teksten som det er en bragd i seg sjøl å framkalle.
— Jan Erik Østlie, Magasinet Aktuell