Lørdagsstubber

Lørdagsstubber

0.00

Alf Prøysen

ISBN: 9788210053375
Pris: kr 499,–
1184 sider
Utgitt: 2014

Alf Prøysen skrev kortnoveller i Arbeiderbladet de siste tyve årene av sitt liv, 753 «lørdagsstubber» i alt. Her kommer de for første gang i samlet utgave. Nå står dikteren fram i helfigur, i et bind som vil glede og overraske mange. 

«Et storverk i norsk litteratur», skriver redaktøren Jan Erik Vold i sitt fyldige etterord, som trekker tråder til Vesaas og Dante, Johan Borgen og Wergeland. Dikterens mor sa: «Hæin har skrivi om oss æille. Akkurat som vi er.» 

I 2014 var det 100 år siden Alf Prøysen ble født, og Tiden markerer jubileet med å utgi Alf Prøysens lørdagsstubber, for første gang samlet i ett bind og i kronologisk rekkefølge.
 

Quantity:
Add To Cart
En kulturskatt [...]. Prøysens stubber er helt særegne, både i språk, stil og innhold.
— Linn T. Sunne, Oppland Arbeiderblad
Det er fascinerende å se hvordan Alf Prøysens kortprosa har beholdt sin vitalitet, sjarm og menneskelige aktualitet gjennom to mannsaldre [...]. Det er så levende formidlet at man grøsser og gledes, humrer og ler [...]. En vilter kakofoni og et fargerikt konglomerat av liv og skjebner gjennom hverdag og høytid, år etter år. Levd liv, skildret på en måte som ikke føles irrelevant i Norge anno 2014. Snarere tvert imot.
— Arne Hugo Stølan, VG
Hva var det med denne forfatteren og visesangeren som grep oss alle? For egen del er forklaringen enkel; Prøysen formidlet hverdagssituasjoner med varme og humor, slik at vi kjente oss igjen og kunne nikke med en litt udefinerbar stolthet.
— Torstein Hvattum, Aftenposten
Den suverent viktigste [utgivelsen i Prøysen-året, red. anm.] er Prøysens samlede stubber i kronologisk rekkefølge. Dette er boka som har vært etterlyst i minst et par tiår, og nå er den her. Dette er kollektivromanen som kommer til å endre oppfatningen av Prøysens prosadiktning for all framtid. Skal en ha én eneste Prøysen-bok i denne verden, så er det denne. Kjøp to, for noen kommer garantert til å låne den ene og aldri gi den tilbake.
— Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad
Praktfull Prøysen-samling! Prøysen sine laurdagsstubbar er eit storverk i norsk litteratur.
— Nils Kvamsdal, Avisa Hordaland
Komplett samling øyeblikksbilder - som ei mjølkerampe i solnedgang (...). Det dreier seg om en mangfoldig underskog av ytringer, fra kjappe petitartikler til mikronoveller med persongalleri og overraskende tvister i forløpet, til skøyeraktige hjertesukk over tidens gang.
— Jon Rognlien, Dagbladet
Selv de stubbene som handler om unger, har et voksent budskap, ofte med en skarp og litt uventet snert. Både fordi han var så produktiv og så mangfoldig, har nok mange undervurdert ham som forfatter og hans betydning for norsk litteratur i det store og hele. Selv i forholdsvis nye litteraturhistoriske verk blir han forbigått i taushet eller bare nevnt i forbifarten. Samlingen med Lørdagsstubber vil forhåpentligvis bidra til å endre på dette misforholdet.
— Nils Petter Enstad, Dagen
Tekstene er til dels rystende gode.
— Hans Olav Brenner, Brenner og bøkene
Jeg vil også gjerne si noe fint, og i et jubileumsår er kanskje det aller viktigste å få fortalt potensielle nye lesere hvor gode disse tekstene er, og jeg sier det allerede nå: Gu`bevare meg væl og jøss - de er makeløse!
— Bjørn Ivar Fyksen, Vinduet

Lørdagsstubber i media:

«Elsket av folket» - bok365 rapporterer fra Prøysen-arrangement på Lillehammer litteraturfestival 2014, les her.