Hadde jeg vinger

Hadde jeg vinger

0.00

Margaret Skjelbred

ISBN: 9788210057052
Pris 349,-
150 sider
Utgis januar 2019

En kvinne ligger for døden og ber datteren om å bli værende ved sengen. En jente kan ikke vente med å se venninnen sin igjen etter å ha vært syk noen dager. En gutt ser ikke hvor vondt han har det for kjærligheten til moren sin. Et ektepar sitter tett sammen på kirketrappen og minnes barnet de mistet. En gutt besvimer foran kvinnen i den røde folkevognen, hun som reiste og ble noe annet enn alle de andre i bygda. Et kjærestepar ser en kvinne danse som ingen har danset før.

Med små grep får vi innblikk i hele liv. Direkte og åpent, nesten tilforlatelig, blir leseren introdusert for mennesker midt i sorgen, i kjærligheten, i forelskelsen, i savnet, i lengselen. «Dette er for livet,» sier en av karakterene i Margaret Skjelbreds noveller, og det er nettopp slik det oppleves å lese henne.

I og til og for livet.

Last ned høyoppløselig omslag her.

Add To Cart
Novellekunst av klasse. ... Et par av dem er rett og slett litterære perler. ... Innlevelse i ungpikesinnet avdekkes i erindringsbilder fra jeg-fortellerens barndom, fra familiekrets og skolegang, alt skildret med følsomhet og empati, med klanger av sårhet, lengsel, smerte og glede. I de fleste tekstene komprimert og situasjonstilknyttet som miniatyrportretter, som for meg trekker tanken mot de beste av hennes tidligere romaner, som «Gulldronning, perledronning» fra 2004 og ikke minst «Mors bok» fra 2009. (Terningkast fem)
— Finn Stenstad, Tønsbergs Blad
Som i lette akvarellstrøk skisseres ulike miljøer, ulike personkonstellasjoner, ulike situasjoner - før det avsløres at en som står hovedpersonen(e) nær har gått bort. Men dødens tilstedeværelse er ikke tung, kvelende og truende. ... noe av det store med denne ­samlingen er at Skjelbreds språklige ­bearbeiding gjør døden håndterlig.
— Jorunn Økland, Vårt land
Hun har en egen evne til å skildre de fine nyansene av lengsel, varme, nærhet og forundring som særlig omgir barnets verden. Men hun er også en utpreget språklig leken forfatter. ... Under hele denne fine samlingen fylt av fortreffelig skrivekunst ligger innsikten om hvor kort avstanden er fra barndom til voksen alder. Livets flyktighet skinner gjennom disse fortellingene som et tynt slør, hukommelsens halvt gjennomsiktige sceneteppe.
— Fredrik Wandrup, Dagbladet
Dette er sterke, stramt komponerte og velformulerte tekster som berører.
— Sigmund Jensen, Stavanger Aftenblad