Kjærlighetsdikt på bunnen av elva

Kjærlighetsdikt på bunnen av elva

0.00

Gaute Heivoll

ISBN: 9788205352407
Pris: kr 249,–
107 sider
Utgitt: 2006

Kjærlighetsdikt på bunnen av elva er en diktsamling hvor et kjærlighetsforhold, en far som er død og skriving står sentralt. 

Diktene har en sterk stedlig forankring. Jeget omgir seg med et gjenkjennelig landskap sør i Norge med grantrær, kirkespir og kyr, han besøker blant annet Bø og Lifjell, og bader i "Ti tusen år / gamle jettegryter". For jeget er dette barndommens og slektens landskap, og minner og familiehistorie blir vevd sammen med stedets historier og myter; som det sunkne slaveskipet Fredensborg fra 1700-tallet og uhyret i Seljordsvannet. 

Diktene skaper en inntrengende atmosfære. Med sitt usedvanlige og sterke billedspråk skriver Heivoll frem en sfære hvor tid og rom oppheves. Det finnes et poetisk blikk her som sprenger seg ut mot grensene for den menneskelige verden, ut mot noe som vanskelig kan beskrives direkte - det kan være mørkets, de dødes og de gales sfære - det er i hvert fall unektelig noe annet. Snarere enn noe utelukkende skremmende, fremstår denne sfæren som noe nesten trygt, noe vi trekkes mot. I dette lyset - eller snarere mørket - får bokas kjærlighetsdimensjon en usedvanlig kraft. 

Quantity:
Add To Cart
Heivoll skriver dikt etter alle kunstens regler. «Kjærlighetsdikt på bunnen av elva» er en sjeldent polert samling.
— Simen Hagerup, Dagsavisen
Dette er ei tvers igjennom solid og gjennomført diktsamling. Men ho er, heldigvis for både Heivoll og oss, meir enn det.
— Helge Torvund, Dagbladet
Stor poesi fra indre Agder (...) en kresen ordkunstner med evne til å skape engasjerende billedspråk.
— Emil Otto Syvertsen, Fædrelandsvennen (Terningkast fem)
Mange gode dikt (...) Jeg kan ikke annet enn like sånt.
— Espen Stueland, Klassekampen