Hadde du bodd her hadde du vært hjemme nå

Hadde du bodd her hadde du vært hjemme nå

0.00

Kjersti Bjørkmo

ISBN: 9788210057359
Pris: 329,-
Utgitt august 2019

Kjersti Bjørkmo skriver dikt med utgangspunkt i kommuneslagord. Som tittelen viser, er det ganske stor avstand mellom ønskene våre og virkeligheten. Diktene får fram den ufrivillige melankolien, og ikke minst komikken i disse forsøkene på å beskrive hvem vi er som samfunn.

Som i det såre slagordet til VEGÅRSHEI

-en kystnær innlandskommune

 

Eller som i det håpløse, men vakre selvbedraget i

HARSTAD - attraktiv hele livet.

 

Men når dette språket møter poesien, som skildrer livene våre, menneskene som faktisk utgjør samfunnet, skjer det noe. Da viser ensomheten i slagordene seg, og samtidig, ensomheten vår.

Og kanskje den fellesskapsfølelsen kommuneslagordene prøver å etablere springer fram fra poesien, som muligens er det eneste stedet knuste drømmer kan få en høyere mening. For øvrig har boka en tydelig politisk side. Her behandles maktspråk, byråkrati-språk og svindelbrevspråk på poesiens premisser. Dette er en litterært sterk, morsom og svært tilgjengelig diktsamling.

Omslagsdesign: Anders Bergesen | Superultraplus

Last ned høyoppløselig omslag her.

Add To Cart
Bjørkmo viser her, som i den gode debuten «Jeg har prøvd å bli venner med dyrene» (2014), at vi har fått en poet som kan skrive klare, vare, og bildesterke dikt som behandler ensomhet og tidens hverdagslige gang med både omsorg og humor. Altså slike dikt som kan og bør appellere til mange lesere.
— Morten Langeland, Klassekampen Bokmagasinet
Det fine med Bjørkmos dikt, i tillegg til den tilsynelatande utvungne tonen i dei, er at dei på originalt og kritisk vis arbeider med eit føreliggjande språkmateriale. Dikta er ikkje blott til lyst. Dikta vert morosame nett fordi dei peikar på groteske realitetar.
— Sindre Ekrheim, Dag og Tid
I kommunesammenslåingenes tid har det kommet en bok som med ømhet og nysgjerrighet løfter kommunenes slagord ut av administrasjonenes nettsider og opp i leselyset.
— Katrine Heiberg, Morgenbladet
Bjørkmo besitter lyriske sjeldenheter som tilhørighet og vital energi, noe hun tilsynelatende uredd og uanstrengt, fanger inn i diktningen. ... en fryd å lese. Terningkast seks
— Anders Neraal, BOK365.no
Diktene er originale, melankolske, morsomme og underfundige. Flere får man lyst til å henge opp på en tavle på veggen, eller på kjøleskapet.
— Psykisk Helse