Død ved daggry

Død ved daggry

0.00

Deon Meyer

Originaltittel: Dead at Daybreak
Oversetter: Eve-Marie Lund
ISBN: 9788205356269
Pris: kr 349,–
360 sider
Utgitt: 2007

Zatopek van Heerden er en kulturelt skolert eks-politimann i Pretoria. Han avanserte stadig i politiet, og var vel ansett. Nå har livet hans falt fullstendig fra hverandre. Han havner i slåsskamper, går på fylla, fornærmer folk rundt seg og blir sett på som en arrogant jævel. En dritt. Og han er enig, overbevist om at han har en destruktiv innvirkning på folk, og om at han, i likhet med alle andre, er grunnleggende ond.

Advokaten Hope Beneke hyrer van Heerden for å etterforske et forsvunnet testament og et ett år gammelt mord, der en antikvitetshandler ble funnet drept og mishandlet på det groveste med en blåselampe. Hvor langt tilbake i tid skal man lete for å finne svar på dette bestialske drapet? Zatopek er intelligent, og kanskje den eneste som har muligheten til å løse floken, men han er uortodoks, og vanskelig å samarbeide med. 

Parallelt avdekker van Heerden historien om sitt liv: om oppveksten som afrikander i et gruvesamfunn og hva som ble utslagsgivende for hans livsløp, om et Sør-Afrika før og etter apartheid. Og ikke minst: Hvordan blir en grunnleggende god mann ute av stand til å tro på noe annet enn det onde? Hva har gjort denne detektiven til et slikt selvdestruktivt vrak? 

Deon Meyer gir leseren den sjeldne, gode følelsen av å være innvidd. Han beskriver etterforskningen, det sørafrikanske landskapet og den årelange rasekonflikten, og hovedpersonens kjærlighet til matlaging – på en slik måte at det er som å være til stede, å ha sett, lært og opplevd noe nytt.

Quantity:
Add To Cart
En positiv overraskelse - annerledes, velskrevet og spennende bok.
— Lars Helge Nilsen, Bergens Tidende
Død ved daggry er en tøff og litterær krim fra en forfatter vi gjerne ser mer til.
— Ola Hegdal, Dagens Næringsliv
Deon Meyers “Død ved daggry” er både en sørafrikansk krimperle og en sivilasjonskritisk tekst, og skrur deg fast til stolen hele boken gjennom (...) Opprullingen er en lesefest.
— Berit Kobro, VG (Terningkast seks)
Den sørafrikanske forfatteren Deon Meyer gir oss et mørkt skjebnedrama i «Død ved daggry», i en thriller så godt skrevet at den uten problemer fortjener en plass blant vårens beste bøker (...) En virkelig imponerende nykommer.
— Kurt Hanssen, Dagbladet
Van Heerdens drift mot det absolutte nullpunktet er fantastisk lesning og glitrende skrevet (...) Alt i alt er dette en veldig solid roman av en forfatter som åpenbart har mer å fare med.
— Maria Årolilja Rø, Adresseavisen